KOLAPS SISTEMA?! Grad u Srbiji u kome NEMA MESTA U BOLNICAMA i svakog dana je sve teže

Epidemiološka situacija u Vranju je vanredna i izuzetno teška, izjavio je dr Slađan Stanković, epidemiolog u Zdravstvenom centru Vranja.

Printscreen RTS

Vranje se u prethodnom periodu izdvojilo, pored Beograda, kao jedno od nestabilnijih žarišta u Srbiji. Pored naglog porasta broja zaraženih, ovaj grad beleži i sve veći broj pacijenata sa težom kliničkom slikom, a kapaciteti bolnica su u potpunosti ispunjeni, piše “Blic”.

Reči epidemiologa Stankovića ilustruje i podatak da je u ovom gradu juče zabeležena 101 novozaražena osoba. Ova brojka možda ne zvuči alarmantno kada se uporedi sa ciframa o kojima slušamo na nivou Srbije i glavnog grada.

Međutim, ukoliko se uzme u obzir da Vranje ima oko 85.000 stanovnika i da je otprilike 20 puta manje od Beograda, jednostavnom računicom se dobije da je 101 zaraženih u gradu na jugu Srbije isto kao da u Beogradu imamo 2.020 pozitivnih, piše “Blic”.

“Veliki je broj hospitalizovanih. Svi kapaciteti bolnica u Pčinjskom okrugu su popunjeni – dve u Vranju i jedna u Surdulici. Raste broj obolelih sa teškom i srednjeteškom kliničkom slikom. Sa upalom pluća je bilo 10 odsto pacijenata na dnevnom nivou prethodnih dana, a u poslednja dva dana negde ih je oko 20 odsto. Oboljevanja se dešavaju u svim uzrastima, a najviše kod radno-aktivnog stanovništva, ali značajan je broj zaraženih i kod predškolske i školske dece”, kazao je dr Stanković za “Blic”.

Na lečenju je 165 pacijenata od kojih su 72 na kiseoničkoj potpori. Takođe svakodnevno nekoliko pacijenata bude transportovano u kliničke centre u okolnim gradovima, a medicinsko osoblje u Vranju je na ivici izdržljivosti.

“Situacija je vanredna i pored mera koje smo preduzeli. Organizovana je nastava na daljinu u srednjim školama i u nekoliko osnovnih škola gde je bilo dosta zaraženih i među decom i među nastavnicima. Mere su uvedene na dve nedelje, a jedna sedmica je već prošla”, kaže epidemiolog iz ovog grada i dodaje da se “nameće potreba da se mere pooštre pogotovo za ugostiteljske objekte”.

Epidemiolog Stanković objašnjava da je do alarmantne situacije u ovom gradu ponajpre došlo zbog nepoštovanja epidemioloških mera u ugostiteljskim objektima kao i kućnih žurku koje je teško kontrolisati. On je dodao i da je do problema došlo zbog velikog građana Severne Makedonije koji su dolazili u šoping u Vranje, a širenju zaraze su kumovali psihološki faktor, odnosno prezasićenje građanstva antiepidemiološkim merama kao i opuštanje zbog početka vakcinacije.

Sa ovim je saglasan i epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović koji je juče bio u delegaciji koja je posetila Vranje kako bi se utvrdili tačni uzroci pogoršanja situacije sa kovidom u ovom gradu na jugu Srbije.

Na sve to, u ovom gradu je zabeležen i slučaj “rasparivanja” vakcina, kada je jednom građaninu prilikom revakcinacije, data vakcina drugog proizvođača.

Sekretar u ministarstvu zdravlja OTKRIO MERE KOJE ĆE BITI DONETE? Da li nas ovo čeka već danas od 15h?