KOLAPS U BEOGRADU: Dva udesa na Ibarskoj, NE IDU AUTOBUSI, kolone KILOMETARSKE (FOTO+VIDEO)

Neočišćeni sneg napravio je haos i na Ibarskoj magistrali, a kako javljaju mediji dogodila su se i dva lančana sudara.

Beta

Zbog saobraćajnih nesreća formirale su se kolone u oba pravca, koje su duge i do 15 kilometara.

Sneg je veliki problem napravio u naseljima širom Beograda, gde je gradski prevoz obustavljen.

Kako su rekli Blicu u Hitnoj pomoći, prvi udes se dogodio u naselju Meljak na Ibarskoj magistrali, oko 9.00 sati ujutru, ali srećom nije bilo povređenih. Sat vremena kasnije dogodio se drugi lančani sudar kod Rušnja.

Kako Blic nezvanično saznaje, nije bilo teže povređenih, iako su na licu mesta viđene policijske i ekipe Hitne pomoći.

Autobuski saobraćaj u delovima naselja Žarkovo, Cerak i Sremčica obustavljen je nešto pre 9 časova zbog zaleđenog kolovoza, javili su reporteri agencije Beta.

Kolona sa autobusima na linijama 37, 50 i 89 nalazi se zaustavljena na nizbrdici kod semafora u Ulici Ratka Mitrovića. Nekoliko autobusa na liniji broj 52 zaustavljeno je na raskrsnici ulica Ace Josimovića i Ace Mitrovića. Putnici iz tih autobusa nastavljaju put pešice.

U Gradskom saobraćajnom preduzeću rečeno je agenciji Beta da je stanje u Beogradu “katastrofalno” i da je autobuski saobraćaj obustavljen u celom Železniku i Sremčici.

Kako javljaju korisnici društvenih mreža, zbog leda u Ulici Blagoja Parovića na Banovom brdu autobusi takođe stoje.

– Ekipe za čišćenje snega Beograd puta danas se od 10 pre podne nalaze u u četvrtom stepenu pripravnosti – rekao je zamenik gradnonačelnika Goran Vesić, a razlog takve mobilnosti je nova prognoza RHMZ prema kojoj će pasti između sedam i deset centimerata snega.

Kako je objasnio Vesić, četvrti stepen znači da je na ulicama oko 115 vozila i gotovo 270 ljudi.

Vesić je za Pink TV rekao da je zbog snega bilo i “manjih problema u gradskom saobraćaju”, ali da se oni rešavaju. Između ostalog naveo je da autobusi sa poteza 300 okreću kod Cvetkove pijace, dakle, ne silaze prema okretnici, i tako će, dodao je, biti dok se ne završi čišćenje tog dela grada.

– Sve beogradske komunalne službe su u pripravnosti zbog najavljenih snežnih padavina, a u čišćenju snega biće angažovano oko 1.000 ljudi – izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Kako je rekao, pre nekoliko sati su stavljene u pripravnost službe trećeg reda JP ”Beograd puta” i ostalih komunalnih preduzeća u prestonici.

Radojičić je naveo da će na ulicama Beograda biti angažovano oko 1.000 ljudi, oko 800 iz ”Zelenila” i ”Gradske čistoće” i oko 160 iz ”Beograd puta”, kao i da će 72 vozila da se koriste za čišćenje snega.

– Obično su prvi sati pod naletom padavina komplikovani i sigurno je da će komunalne službe podneti najveći deo tereta kao i uvek, ali svi zajedno moramo da damo svoj doprinos, da očistimo ispred svojih ulaza i zgrada i učinimo da grad bude lepši i funkcionalniji – rekao je Radojičić.

Ekipe Beograd puta su na terenu, a trenutno je na snazi četvrti, najviši stepen pripravnosti.

– Dočekali smo sneg sa drugim stepenom, a sad smo dobili informaciju da podignemo na četvrti stepen. Svi kamioni su angažovani, dodali smo kacitete. Počeli smo sa 60 kamiona, a dan ćemo završiti sa 90. Bitno je da održimo saobraćaj, da održimo prioritet. Imamo sve što nam potrebno. Imamo kapacitete, imamo materijala za posipanje – rekao je Željko Marović iz Beograd puta za Prvu TV.

On je istakao da sve saobraćajnice moraju da se posipaju, a apelovao je na malo pažnje i strpljenja.