KOLAPS U BEOGRADU: Zaposleni u javnom sektoru ispred Vlade Srbije

Vlada Srbije
Wikipedia

Predstavnici nekoliko sindikata prosvetnih radnika počeli su danas oko 12.00 protest ispred zgrade Vlade Srbije.

 

Predstavnici nekoliko sindikata traže povlačenje Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama jer smatraju da bi novim propisima bila ugrožena njihova radna prava.

Okupljeni nose sindikalne zastave, a saobraćaj je blokiran u Nemanjinoj ulici u smeru ka Železničkoj stanici, dok je otežan u smeru ka Slaviji. Blokiran je i deo Ulice kneza Miloša.

Predstavnici sindikata duvaju u zviždaljke, a na ulazu u zgradu Vlade postavili su veliki transparent na kome piše “Javna služba javno dobro. Odbranimo javno dobro”.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je novinarima da je stanje u prosveti najgore od svih delatanosti koje se finansiraju iz budžeta, a da Vlada tim zakonom želi da teret obaveza prebaci na obrazovanje, kulturu i zdravstvo.

On je naveo i da zakon ne obuhvata sve delatnosti, već ih deli na pet celina kako bi se, po njegovoj oceni, ispunile obaveze prema MMF-u i Svetskoj banci.

Brajković je rekao da prosveta traži povećanje plate od 23 odsto kako bi se izjednačila s ostalim delatnostima koje se finansiraju iz budžeta.

Na protestu učestvuju predstavnici Sindikata radnika u prosveti, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Novog sindikata zdravstva, Sindikata visokog obrazovanja Srbije, Konfederacije slobodnih sindikata Srbije.