KOLIKO SU POUZDANI? Evo kako da koristite KUĆNI KORONA test – jedna stvar je ključna

U okolnostima kada više od 30.000 ljudi sumnja da je zaraženo koronom, razumljivo je i da potražnja za tzv. kućnim testovima raste. Iako na testovima koji su na našem tržištu u uputstvu piše da pouzdanost rezultata najviše zavisi od pravilnog izvođenja testa, teško ih je naći u apotekama.

Pixabay.com

U poslednjih sedam dana brzi antigenski testovi namenjeni za kućnu upotrebu gotovo su rasprodati.

Farmaceutkinja Ivana Žunić kaže da građani traže ove testove iz razloga što su ili bili u kontaktu sa pacijentima koji su kovid pozitivni ili imaju simptome pa žele da u komforu svog doma odrade ispitivanje.

Dok se u privatnim apotekama traži test više, u Apoteci “Beograd” ih nema u ponudi.

Na žalost, antigenske testove nemamo u apotekama koje posluju u okviru apoteka “Beograd” iz razloga što su ti testovi prevenstveno registrovani od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva za profesonalnu upotrebu a ne od strane nestručnog kadra“, kaže Stana Golubović iz Apoteke “Beograd”.

U Agenciji za lekove registrovano je pet brzih antigenskih testova, koje mogu da upotrebljavaju nestručna lica – i oni obavezno na ambalaži imaju oznaku “CE”, odnosno poseduju evropski sertifikat za proizvode za samotestiranje.

Prilikom samotestiranja se kao uzorak mogu koristiti nazalni bris ili pljuvačka. Ako se koristi nazalni bris – pouzdanost rezultata najviše zavisi od pravilnog izvođenja testa, kažu stručnjaci.

Štapić, pločica, pufer koji se koristi i vreme očitavanja je isto kratko 10 do 30 minuta zavisno od testa. Suštinska razlika je u tome što ipak nestručno lice ne može na isti način da uzme pravilno uzorak brisa kao što to može stručno lice, laborant“, naglašava dr Ljiljana Sofronić Milosavljević, imunološkinja u INEP-u.

Test može da bude lažno negativan kada je prisutna mala količina virusa ili ako je testiranje nestručno urađeno. Mnogo je manja verovatnoća da rezultat bude lažno pozitivan, kažu stručnjaci.

Najpouzdaniji test ipak je pi-si-ar. Brzi antigenski testovi nisu 100 odsto pouzdani, ni u laboratoriji ni oni koje je moguće uraditi kod kuće.

Pouzdanost brzih antigenskih testova za kućnu upotrebu zavisi i od proizvođača, a najbolje je da testiranje obavlja neko ko je za to stručan.