KOLINDA ČESTITALA POBEDU: Novi predsednik Hrvatske je Zoran Milanović

Novi predsednik Hrvatske je bivši premijer Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), pokazuju rezultati Državne izborne komisije (DIP) na osnovu obradjenih gotovo svih biračkih mesta.

BETAPHOTO/HINA/DENIS CERIC/EV

On je u drugom krugu izbora pobedio aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Predsednik SDP Davor Bernardić proglasio je večeras izbornu pobedu.

Prema rezultatima DIP, na osnovu 99,54 odsto obradjenih biračkih mesta, Milanović je osvojio 52,69 odsto glasova ili njih oko 1.030.000, a Grabar-Kitarović 47,31 odsto ili oko 926.000.

Kandidat SDP-a pobedio je kandidatkinju HDZ-a u najvećim hrvatskim gradovima – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Na izbore je izašlo 54,97 odsto birača od ukupno 3,9 miliona gradjana s pravom glasa.

Novi predsednik Hrvatske rodjen je u Zagrebu 1966. gde je diplomirao pravo. Radio je u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova tokom 1990-tih, a posle smrti Ivice Račana 2007. izabran je za predsednika SDP, vodeće stranke levog centra u Hrvatskoj.

Koalicionu vladu levog centra vodio je od kraja 2011. do početka 2016. Posle gubitka parlamentarnih izbora kada nije uspeo da formira vladu, podneo je ostavku na mesto predsednika stranke i posvetio se privatnom biznisu.

Kampanju je vodio pod sloganom “Normalno, predsednik s karakterom” ističući da će se boriti protiv nepravde, nasilja, korupcije, štititi slabije i ljudska prava, kao i zalagati se za ravnopravnost svih gradjana.

Milanović bi 18. februara trebalo da preuzme predsedničku funkciju.

Prethodni predsednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno drugi krug 11. januara 2015.

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović zvanično je stupila na funkciju 19. februara 2015. Ona je tada kao kandidatkinja HDZ na izborima s malom razlikom u broju glasova pobedila kandidata koalicije levog centra, dotadašnjeg predsednika Ivu Josipovića, kojem su ankete predvidjale pobedu.