KOLINDA NA ČELU NATO-A? Evo čime se bavi bivša predsednica Hrvatske od kad je izgubila izbore

Kolindu favorizuje Amerika...

kolinda
printscreen/youtube

Pre nego što je Jensu Stoltenbergu produžen mandat do 2022. mediji su isticali da bi njegova naslednica mogla biti Kolinda, a sada se ponovo pominje zajedno uz bivšu predsednicu Litvanije, gvozdenu lejdi Daliju Grijbauskajte, i bivšu britansku premijerku Terezu Mej.

I dok Grabar Kitarović pakuje kofere za put u Japan, kao hrvatski član Međunarodnog olimpijskog komiteta, gde će prisustvovati svečanom otvaranju Olimpijskih igara, ponovo se aktiviraju priče kako vojni savez već duže vreme želi da vidi ženu na čelu te organizacije. A Kolinda ima iskustvo u NATO, bila je pomoćnica glavnog sekretara za javnu diplomatiju, u vojnoj uniformi više je puta putovala u Avganistan i dok je bila predsednica Hrvatske agitovala da male zemlje članice više izdvajaju za vojni budžet.

Sama Kolinda Grabar Kitarović otkako je izgubila izbore od Zorana Milanovića retko se pojavljuje u javnosti. Iako se o njenoj kandidaturi razgovaralo i na marginama nedavnog skupa u Bratislavi, Kolinda se ne izjašnjava, ćuti, a niko ne zna da li preduzima nešto oko lobiranja. Hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da bi podržali njenu kandidaturu, ali da su to zasada samo glasine.

Spekulacije u medijima o kojima nemam saznanja – tvrdi premijer, uz dodatak da mu je drago da se o tome raspravlja, jer Kolinda “ima međunarodni ugled i razume međunarodne teme”.

Više od godinu dana pre odlaska Stoltenberga, čiji se mandat završava 30. septembra sledeće godine, već je počelo kadriranje u kojem će glavnu reč imati Amerikanci. A Kolinda je bliska Americi, bila je i hrvatska ambasadorka u Vašingtonu, nakon što ju je Stipe Mesić spasao od bivšeg premijera Ive Sanadera kojem se zamerila.