KOLINDA NAŠLA NOVI POSAO: Nema plate, ali zarada je preko 160 HILJADA DOLARA GODIŠNJE

Bivša predsednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, u julu bi trebalo da postane član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta što će joj biti doživotno zanimanje.

printscreen

Pošto je glasanje za nove članove Izvršnog obora samo formalnost, izvesno je da će Grabar-Kitarović pristupiti Olimpijskom komitetu u Lozani zajedno s nekadašnjom kubanskom bacačicom koplja Marijom de la Karidad Kolon Ruenes, saudijskom ambasadorkom u Sjedinjenim Državama, princezom Rimom Bandar Al-Saud, potpredsednikom Olimpijskog komiteta Mongolije, Batušigom Batboldom i Sebastijanom Koenom, predsednikom Međunarodnog atletskog saveza, osvajačem tri olimpijske medalje.

„To je već gotova stvar. Nikada se nije dogodilo da predloženi ne budu izabrani“, kaže za portal Indeks Zlatko Mateša, dugogodišnji predsednik Olimpijskog komiteta Hrvatske.

Osim kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatska već ima prestavnika u vrhu olimpijske organizacije. Reč je o Antunu Vrdoljaku koji zbog starosnog doba od 2011. godine nema pravo glasa, ali je još uvek član Izvršnog odbora.

Pošto je članstvo u ovom odboru doživotno, bivša predsednica će imati priliku da decenijama uživa službene povlastice svetskog olimpizma.

Zaposlenje doživotno, plaćen put i dnevnice

„Članovi nemaju platu, plaćeni su im putni troškovi i dnevnice u iznosu od 900 američkih dolara, a imaju pravo na troškove za svoju kancelariju i mogu da zaposle asistenta, iako im realno nije ni potreban“, dodaje Mateša za portal Indeks.

Dnevnice se dobijaju ukoliko članove Olimpijski komitet pošalje na službeni put. Na sreću, članovi MOK-a na putu provedu otprilike pola godine, tako da će Grabar-Kitarović imati pravo na preko 160 hiljada dolara godišnje, pored nadoknada za kancelariju i troškove putovanja.

Pošto je izgubila na predsedničkim izborima, Kolinda Grabar-Kitarović je najavila da će ostati u Hrvatskoj i posvetiti se brizi o ženama i deci. No, promenila je mišljenje i odlučila se da se opet posveti međunarodnoj karijeri.

Za mesec dana joj ističe zakonsko pravo na punu predsedničku platu, ali pošto angažman u MOK-u nije formalno zaposlenje, imaće pravo da još šest meseci prima pola plate iz državne blagajne.loading...