KOLINDA O PRESUDI MLADIĆU: “Ništa ne može da vrati ljudski život, šteta što nije odgovarao i za Hrvatsku”

Kolinda
Beta

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila nadu da će presuda Ratku Mladiću biti delimična satisfakcija porodicama žrtava.

 

Takođe, izrazila je žaljenje što bivši komandant snaga VRS “nije odgovarao i za zločine počinjene u Hrvatskoj”, posebno u Škabrnji.

Znam da ništa ne može vratiti živote hiljada ljudi koji su brutalno ubijeni u Srebrenici i širom BiH, ali i u Republici Hrvatskoj, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Premijer Andrej Plenković ocenio je da je presuda Mladiću primerena s obzirom na najteža krivična dela zločina protiv čovečnosti koja su bila predmet optužnice. 

Smatramo da je s obzirom na sve u čemu je učestvovao Mladić ova presuda primerena – rekao je Plenković novinarima u Zagrebu. 

On je dodao da mu je žao što presudom nisu obuhvaćeni i zločini na prostoru Hrvatske, ali da do toga očito nije došlo zbog obimnosti predmeta. 

Upitan da li je te zločine trebalo da procesuira hrvatsko Državno tužilaštvo, Plenković je odgovorio da je to pitanje za njih. 

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da je presuda očekivana i izrazio nadu da će biti potvrđena u drugostepenom postupku. 

I on je izrazio žaljenje što se Mladiću u Hagu nije sudilo i za zločine u Hrvatskoj. 

Lider najveće opozicione stranke, Socijaldemokratske partije, Davor Bernardić pozdravio je presudu i ocenio da je ona mala satisfakcija žrtvama monstruoznog genocida koji se dogodio u BiH. 

On je ocenio i da presuda Mladiću pokazuje i umešanost vrha srpske politike iz tog vremena u te zločine.