Kolinda OŠTRO O PRESUDI: Šešelj najveći zločinac na ovim prostorima

Kolinda
Beta

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović smatra da je Vojislav Šešelj jedan od najvećih zločinaca na ovim prostorima i da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala sramotan potez međunarodnog krivičnog prava.

 

– Današnja oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima je ogroman udarac međunarodnom kaznenom pravu. Ona je sramotna – rekla je Grabar-Kitarović u izjavi za novinare u Sofiji, gde se trenutno nalazi u službenoj poseti.

 
Ako uzmete u obzir da je Haški sud Šešelja osudio na četiri godine i devet meseci zatvora samo radi iskazivanja nepoštovanja prema tome sudu i zbog pretnje svedocima u pojedinim slučajevima, a da ga je danas oslobodio zbog huškanja i podsticanja na eksterminaciju, uništavanje celih naroda i na genocid, to zaista ne može biti ništa drugo nego poraz međunarodnog kaznenog prava – kazala je.

Danas molimo za sve njegove žrtve i žrtve velikosrpske politike, od Vukovara preko Škabrnje do Sarajeva, Srebrenice i do Kosova – dodala je ona, a prenosi Jutarnji list.

Međutim, isto tako je činjenica da je Hrvatska danas slobodna i samostalna država i to nam nitko neće uzeti – rekla je predsednica, istakavši da je “Šešeljeva politika upravo u Hrvatskoj doživela svoj prvi i najveći poraz”.

I to je nepovratno. Idemo razmišljati o tome – navela je Kolinda.

Nadalje, moram kazati da Hrvatska ne može i neće prihvatiti ovu sramotnu presudu i nastavit ćemo raditi sve što je u našoj moći kako bi pravda bila zadovoljena. Međunarodno pravo možda je danas zakazalo, ali verujte mi, pravda neće – poručila je hrvatska predsednica.