Kolinda pred susret sa Vučićem: Nećemo da brojimo poljupce

Kolinda
Beta

Hrvatska predsednica dala intervju za RTS pred sutrašnji susret sa premijerom Aleksandrom Vučićem i potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa.

 

– Srešćemo se sutra u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji i nećemo brojati ko je koliko puta koga poljubio, već će to biti ravnopravan sastanak. Ovo nije još jedan protkolaran susret,  nije cilj zabeležiti to na papiru. Naš susret ni na koji način nije motivisan od strane međunarodne zajednice već u cilju boljih odnosa – istakla je hrvatska predsednica.

Ona je rekla da je bitno da postoji iskrena želja za rešavanje pitanja.

– E sada, da li ćemo ta pitanja rešiti bilaterlano…to bi bilo najbolje. a ako to nije moguće onda pred međunarodnim institucijama.Meni je važno i pitanje nestalih osoba. To je humanitarno pitanje da se nađu naši najmiliji da bismo mogli da se okrenemo budućnosti. Treće pitanje je pitanje o manjinama. Da bi oni dobili institucionalna rešenja na koja smo se obavezali – objasnila je Kitarović.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar – Kitarović potpisaće sutra u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, što je, kako se ocenjuje, prvi veoma važan korak napred u odnosu na dugi period hladnih odnosa dveju država.