Komarci sa virusom Zapadnog Nila pronađeni na još 10 lokacija u Beogradu: Proverite da li ih ima u VAŠEM KRAJU

Beograd
Dnevno.rs

Komarci zaraženi opasnim virusom Zapadnog Nila, od 24. jula do danas, otkriveni su na čak 12 lokacija širom srpske prestonice!

 

Prisustvo virusa pre mesec dana prvo je potvrđeno u krvopijama koje su ulovljene na Julinom brdu i kod hale “Pionir”. A od tada “pozitivni” komarci pronađeni su u Banjičkoj šumi, Zemunskom parku, Marini Dorćol, kod Kule Nebojša, u Popovoj bari, Malom raju, Kraljičinom vagonu, na Adi Safari, u Dobanovcima i Busijama! Dakle skoro u polovini beogradskih opština: Zemunu, Čukarici, Voždovcu, Starom gradu, Surčinu, Paliluli…

Mesta za paniku nema, ali je oprez potreban. S obzirom da se radi o prilično nepristupačnim mestima, na kojima se zaprašivanje komaraca veoma teško može vršiti sa zemlje, skoro je izvesno da će narednih dana nadležni ponovo pribeći nekoj akciji iz vazduha, poput one koja je obavljena 9. avgusta iz devet aviona.

Inače, pored Beograda drugi najugroženiji grad u Srbiji je Pančevo. “Nilovci” su tako otkriveni na čak deset lokacija u gradu na Tamišu, u naseljima Stari Tamiš, Nadel, Omoljica, Starčevo, Vojlovica, u okolini Opšte bolnice, Industrije stakla, sportskog centra na Misi, u Ulici Žarka Zrenjanina i oko Brodoremonta.

Za sada nema informacija kod kojih je komaraca pronađen virus, ali se pretpostavlja da se radi o domaćim koji su najrasprostranjeniji i najbolje prenose zarazu.

OD 14 OBOLELIH, OSAM U BEOGRADU
U Srbiji je ove godine potvrđeno 14 slučajeva oboljevanja ljudi od virusa Zapadnog Nila, uz jedan smrtni ishod. Od tih 14 slučajeva, čak osam je registrovano u Beogradu, tri u Južnobanatskom, dva u Podunavskom i jedan u Mačvanskom okrugu.

“NILOVCI” PRONAĐENI U ŠEST GRADOVA
Pored Beograda i Pančeva, zaraženi komarci su još pronađeni i u Novom Sadu (šest lokacija), Šapcu (pet), Smederevu (četiri) i Požarevcu (sedam).