KOMENTARIMA UTIČU NA ODLUKU BIRAČA: Fejsbuk ukinuo lažne profile zbog podrške predsedničkom kandidatu

Fejsbuk je uklonio stotine lažnih profila povezanih sa konzervativnom grupom "Turning Point USA" zbog organizovanih napada na tu društvenu mrežu sa ciljem da utiču na javnost preplavljivanjem postova komentarima podrške Trampu i dezinformacijama.

Pixabay

Na takav potez su se odlučili nakon pisanja “Vašington posta” da “Turning Point Action”, grupa za podršku Trampu, plaća tinejdžerima da koordinisano postavljaju komentare na Fejsbuku, što krši uslove korišćenja te mreže.

Plaćeni korisnici u komentarima sumnjaju u verodostojnost glasačkih listića poslatih poštom, hvale Trampa i šire dezinformacije o korona virusu. Fejsbuk je utvrdio poreklo tih profila do komunikacione kompanije “Rally Forge” iz Arizone, za koju tvrdi da radi u ime “Turning Point USA”.

Fejsbuk ističe da je uklonio 276 naloga, od toga 200 na Fejsbuku i 76 na Instagramu.

Vesti koje su komentarisane najčešće su bile o kovidu-19, kritici Demokratske stranke i predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, hvaljenju Donalda Trampa i Republikanske partije, saopštili su iz Fejsbuka, dodajući da su oni kršili pravila mreže protiv “koordinisanog neautentičnog ponašanja”.

Lažni nalozi su najviše komentarisali vesti sa “Vašington posta”, “Foks njuza”, “Em-Es-En-Bi-Sija”, “Si-En-Ena” i “Njujork tajmsa”. Mreže lažnih naloga bile su aktivne tokom izbora za Kongres 2018. godine, da bi nakon toga ostale “uspavale” sve do juna ove godine.

Fejsbuk je saopštio da će zbog toga “Rally Forge” biti zabranjen na platformi. Ipak, još nije poznato zašto ta društvena mreža nije ništa preduzela protiv “Turning Point USA”, uprkos tome što je utvrđeno da je “Rally Forge” rade u njeno ime. Nalog “Turning Point USA” je i dalje aktivan na Fejsbuku sa 1,8 miliona pratilaca.loading...