KOMŠILUK POD KATANCEM: U regionu na snazi policijski čas i RIGOROZNE KAZNE

Dok su u Srbiji epidemiološke mere mahom i dalje na nivou preporuka i "lične odgovornosti" građana, u zemljama u okruženju, vlasti su pod pritiskom rekordnog broja novozaraženih i umrlih uvele rigorozne mere zaštite, uključujući policijski čas i drakonske kazne za nepridržavanje istih. Problem je što i pored mera, broj novih slučajeva koronavirusa i umrlih raste.

Pixabay

Najstrože mere za sprečavanje širenja koronavirusa u regionu su u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.

Hrvatska

Zbog rekordnog broja novozaraženih i umrlih u Hrvatskoj će za vikend biti uvedene najstrože epidemiološke mere od prolećnog zatvaranja koje će trajati sve do Božića.

Svi javni događaji, pa tako i svadbe moraće da se završe u 22 sata. U 22 sata će morati da budu zatvoriti svi ugostiteljski objekti, dakle i kafići i restorani. Od 22 sata do 6 ujutro zabranjena je prodaja alkohola u prodavnicama, na kioscima i benzinskim pumpama.

Zabranjuju se javni događaj i okupljanja na kojima je više od 25 osoba na jednom mestu. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno 10 osoba. Obavezno je korišćenje maski na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metar. Javna događanja mogu trajati do 22 sata. Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti. Na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba, saučešće se ne sme izražavati bliskim kontaktom. Obaveza je stanara, upravitelja zgrada i poslodavaca redovito dezinfikovanje zajedničkih površina. Na okupljanja koja su dopuštena za svaku osobu mora biti osigurano najmanje 4 kvadratna metra površine. Organizatori okupljanja moraju osigurati da se prostori provetravaju, da ne bude više od dopuštenog broja osoba i da se svi pridržavaju mera. U javnom prevozu popunjenost ne sme premašiti 40 odsto mesta. Vozači, zaposleni i putnici obavezni su da imaju maske na licu. Kontrolu će sprovoditi inspektori ministarstva saobraćaja, policijski službenici. Kada je reč o prodavnicama i trgovačkim centrima, na ulazu se mora istaći obaveštenje o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora.

Ograničenje radnog vremena za pekare je do 22 sata, zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati. Obustavlja se rad kazina, automat klubova, kladionica, sajmova, drugih oblika turističkih i ekonomskih događanja. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana i kafića osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smeštaja” rekao je i dodao da je restoranima dozvoljena priprema i dostava hrane koja će biti uz pridržavanje svih mera ili ličnim preuzimanjem, dostavom i drive-in uslugama. Obustavlja se rad teretana, sportski događaji, kazao je premijer. Obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve takmičenja. Nema proba amaterskih zborova, odnosi se i na crkvene zborove. Nema dečjih igraonica, nema plesnih škola. U bioskopu nema konzumacije hrane.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa registrovano 4.009 novozaraženih, a preminula je 51 osoba.

Slovenija

U Sloveniji su već nedeljama na snazi drastične mere zaštite, a zbog upornog rasta broja novozaraženih i umrlih, premijer Janez Janša je najavio da će mere ostati na snazi do daljneg.

Slovenija je ukinula javni prevoz, nastava se obavlja na daljinu, a zatvoreni su i vrtići osim za decu zaposlenih u neophodnim službama. Sve prodavnice, osim onih koje prodaju hranu su zatvorene. A sva okupljanja, osim članova istog domaćinstva, biće potpuno zabranjena.

Uz to, zabranjuju se bilo kakva zajednička slavlja i verski obredi, a izuzetno se dopuštaju venčanja, ali bez svadbenih svečanosti, i to osobama koje za to dobiju posebnu dozvolu ministarstva javne uprave.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.767 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je 46 obolelih.

Infektolog Bojana Beović, koja vodi stručni tim vlade za Covid-19, izjavila je da uprkos tome što su najstrože mere u Sloveniji na snazi već mesec dana, drugi talas epidemije ne stišava, iako je to nekim zemljama poput Austrije uspelo već nakon nekoliko nedelja od uvođenja strogih mera.

To je, kaže ona, i rezultat stalnih “polemika” oko svrsishodnosti mera, koje forsiraju mediji i deo javnosti, što rezultira smanjivanjem opreza i pridržavanja mera.

Kako ovih dana prenose neki mediji, Beović je ovih dana policiji prijavila anonimne prijetnje koje su joj zbog njenog rada u stručnom timu upućivane e-poštom, a isto je učinio i još jedan član vladine stručne skupine.

Relaksacija nekih mera možda se može očekivati tek oko Božića. Najstrože epidemiološke mere u Sloveniji na snazi su već mesec dana, a do značajnijeg smanjivanja širenja zaraze još nije došlo, a vlada prema odluci Ustavnog suda svake nedelje mora da odlučuje o daljem produžavanju mera ili njihovom ublažavanju.

Crna Gora

U Crnoj Gori, gde je situacija izuzetno teška, Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti uvelo je policijski čas koji je na snazi od 19h do 5 ujutru. Ko prekrši policijski čas u Crnoj Gori koji je uveden kao mera sprečavanja širenja koronavirusa zaprećena je kazna zatvora do jedne godine, ili novčana kazna od 600 do 8.000 evra.

Zbog izuzetno složene epidemiološke situacije NKT je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da skrati radno vreme ugostiteljskih i uslužnih delatnosti sa sadašnjih 07:00 – 20:00 na 07:00 – 18:00, i produži primenu mere zabrane napuštanja objekta stanovanja sa sadašnjih 21:00 – 05:00 na 19:00 – 05:00 narednog dana. Mere će se primenjivati od srede, 25. novembra 2020. u 00:00 do 8. decembra do kada se produžava se i primena mera donetih 13. novembra”, saopšteno je iz NKT.

U Crnoj Gori su već na snazi mere zatvaranja i zabrane aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama (“balonoma”) za rekreaciju, drugim zatvorenim objektima ovog tipa kao i u dečjim igraonicama.

Maske, fizička distanca, higihena ruku su u Crnoj Gori, kao i u svim ostalim zamljama regiona, obavezne.