KON O KORONI, VAKCINI I PROGNOZAMA: Situacija daleko od dobre, ali ima i DOBRIH VESTI

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže za RTS da smanjivanje brojeva zaraženih i preminulih od kovida direktno zavisi od naše discipline. U Beogradu, navodi, imamo jasno zaravnjenje, čak i početak snižavanja brojeva.

printscreen/youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je pred nama vikend i upozorio da je veoma važno sprovoditi mere da se ne bismo opet vratili u potpuno nestabilno stanje.

“Ovo je stabilizirajuća situacija, daleko od toga da je dobra”, kazao je Kon.

U Beogradu, ali i u ostalim mestima, propisane mere se, navodi, moraju sprovoditi i kontrola toga je neophodna.

“Ljudi su željni provoda, molim da se uzdrže. Bilo je situacija da su se mladi okupljali na Kalemegdanu, grupe veće od deset. Molim roditelje da utiču na svoju decu. Važno je to da bi brojevi bili manji”, istakao je Kon.

Lično je, ukazuje, vrlo zadovoljan što Ministarstvo prosvete priprema program za septembar.

“Mislim da je to adekvatno, ali je jako bitno da svako nosi svoj deo odgovornosti u ovoj situaciji”, kazao je Kon.

Ukazuje da skepsa svakako postoji oko vakcine.

“Jedno je da se pojavi, a drugo da se pojavi u adekvatnim količinama. Unapred se priprema atmosfera protiv vakcine, što je potpuna glupost. Vrlo su jasne regulative da samo ono što je bezbedno za upotrebu može i da se koristi. Vakcina jeste vidljivi spas. Ovde prirodni i kolektivni imunitet zamenjujemo vakcinalnim”, izjavio je Kon.

Dodaje da je teško da daje dugoročne prognoze.

“Možemo da dajemo prognoze na nedelju dana. U naredne tri nedelje imaćemo spuštanje krive. Posle toga dolazi period gde će se održavati na tom nivou, a da li će se ugasiti, videćemo. A dolaskom jeseni i zime očekivanje je da može ponovo da se javi”, zaključio je Kon.loading...