KON O NAJTEŽOJ ODLUCI: Hoće li kafići i restorani biti zatvoreni potpuno narednih SEDAM DANA?

Kon kaže da je situacija u Beogradu katastrofalna i da su trenutne mere neprihvatljive.

printscreen/youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon naglašava da trenutna situacija ne može da se ignoriše i da su na snazi neadekvatne mere.

U Beogradu je situacija katastrofalna, popunjenost bolnica je sve veća, ugrožena je i sama vakcinacija. Kad je masovno prisustvo zaražavanja smanjujete brzninu vakcinacije. Nije vakcinisano milion i po ljudi, već je obe dozu primilo ispod 600.000 – rekao je Kon.

Kon ističe da je Medicinski deo Kriznog štaba uradio sve što je mogao i da su u ovom trenutku neprihvatljive “ovako blage mere”.

 Svi se zagrcnemo kad treba da pričamo o vanrednom stanju. Svi se sećaju policijskog časa, ali daleko smo od uvođenja takvog stanja. Totalno zaključavanje sa policijskim časom bi rešilo problem, ali svi znamo da to nije adekvatno – kazao je Kon i istakao da ćemo u narednih nedelju do deset dana imati porast broja zaraženih.

Imaćemo taj eksponencijalni porast koji smo se sve vreme trudili da izbegnemo – kaže Kon.

Kon kaže da će se na narednoj sednici tražiti zatvaranje svih kafića i restorana na sedam dana.

Što se policisjkog časa tiče to dolazi na red sa uvedenim vanrednim stanjem. Ako nema vanrednog stanja onda nam jedino ostaje skraćenje radnog vremena. Potpuno zatvaranje svih kafića i restorana u trajanju od minimum sedam dana. Smatramo da je to apsolutni minimum, ne sme se ići na niže od toga, ali videćemo. Nismo dovoljno kompetentni kao lekari da odlučujemo o tako ozbiljnim stvarima. Svi zdravstveni radnici ne mogu da izdrže taj pritisak, na ivici su. Ako se ništa ne uradi, sistem ne može da opstane – naglasio je epidemiolog.

Komentarišući slučaj Vranjanca Slađana Antića, kome je prvo data vakcina kompanije “Fajzer”, a potom je greškom revakcinisan kineskom vakcinom, Kon je rekao da to “nije smelo da desi”.

Istakao je i da su oni koji su primili dve doze vakcine, za ovu sezonu bezbedni.