KON O ZABRANI KRETANJA ZA PRAZNIKE: “Nije realno da će se dočekivati Nova godina kao da se ništa ne dešava”

Broj novozaraženih počeo je da pada u odnosu na ono što smo imali pre desetak dana, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. Dodaje da će se efekti po pitanju broja prijema u bolnice osetiti za desetak dana.

Printscreen RTS

Predrag Kon je rekao da je i dalje veći broj prijema u bolnice nego otpusta. Ističe da je sada taj broj veći za oko 200, a da je ranije bilo 300, a kako kaže, za desetak dana će se izjednačiti.

Međutim, Kon je upozorio da ne bi trebalo da bude preteranog radovanja oko toga, i da se bolnice nalaze u veoma zbiljnoj situaciji.

Kada je reč o novim merama pri ulasku u Srbiju, Kon je rekao da će stranim državljanima biti neophodan pi-si-ar test, a da se državljanima Srbije savetuje da ga imaju, a u suprotnom će morati u izolaciju od deset dana koju će moći da prekinu ako urade test i on bude negativan.

Govoreći o merama za Novu godinu i Božić, Predrag Kon je rekao da još uvek nema odluke o tome. Na pitanje koliko je realno da se uvede policijski čas, Kon je rekao da na to ne može da odgovori, ali da može da kaže da nije realno da će se Nova godina dočekivati kao da se ništa ne dešava.

“To je jedino što bez problema mogu da kažem”, poručio je Kon.

Epidemiolog Kon je rekao da misli da se neće više nikada ponoviti nešto kao što je španska groznica i podseća da je ona odnela 50 miliona života, a neki misle i 100 miliona.

Ističe da je vakcina definitivno prekretnica, a kaže i da danas postoji nadzor kakav je u vreme španske groznice bio nezamisliv.

Ko će se prvi vakcinisati

Kada je reč o prioritetima za vakcinaciju, ističe da postoji Nacionalni komitet za imunizaciju koji će zajedno sa Batutom napraviti listu.

Poručuje da je važno da shvatimo da neće sva vakcina doći odjednom, nego u “kapljicama”, pa će onda broj doza polako da se povećava.

Kon ističe da potrebno da prve doze prime oni koji su u kontaktu s virusom, a ti su zdravstveni radnici i zaposleni u socijalnim ustanovama. Posle toga idu oni koji su najrizičniji, ali i pripadnici vojske i policije.

Naveo je da ne može da kaže koliko će biti potrebno vakcina, i da bi to trebalo zvanično da se objavi.

Predrag Kon navodi da je Agencija za lekove i medicinska sredstva predstavlja vlast ove zemlje kada je tome reč i da oni moraju da daju odobrenje za upotrebu vakcine.

Dodaje da nijedna vakcina nema svoju prednost, odnosno da jedinu prednost može da ima ona koja stigne prva i dobije registraciju i odobrenje.

Kon je rekao i da ne može da kaže datum početka vakcinacije, ali ističe da se svakako neće mnogo čekati kad pristignu vakcine.

SRPSKI DOKTOR OBJASNIO PROCEDURU: Evo kako se određuje među zaraženima KO JE LAKŠI, A KO TEŽI SLUČAJ