KON OBJASNIO: Nema govora o popuštanju mera, evo šta predstavlja DODATAN RIZIK ZA SRBE

Epidemiolog Predrag Kon rekao je, nakon sednice Kriznog štaba, da sve mere ostaju na snazi i da nije bilo govora o bilo kakvom popuštanju.

Printscreen Youtube/RTS

“Procena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali se vidi i blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata”, objasnio je Kon novinarima.

Rekao je da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva.

S tim u vezi je podsetio da je zaštita vakcinom obezbeđena tek kada se primi i druga doza, i pošto prođe najmanje desetak dana posle toga.

Kon je apelovao da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo uz poštovanje mera. To se, kaže, odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu, posebno tokom praznika na planinama, skijalištima.

Ističe, da će kontrole biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti.

“Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom”, podvukao je Kon.

“CIRKULIŠE STO NOVIH SOJEVA!” Tiodorović progovorio o vakcini i otkrio ima li razloga za PANIKU?