KON OBJASNIO: “Štab je SAVETODAVNO TELO, odluke donosi Vlada, donete su mere, ali NISU ONAKVE kakve smo mi tražili”

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, upozorio je da je Srbija u kritičnoj situaciji, posebno u Beogradu, gde se iz vanredne prešlo u katastrofalnu situaciju, jer nema prostora za pacijente, pa se oni prevoze u druga mesta. Ocenio je da još ima prostora do tzv. italijanskog scenarija, ali i da je, kako je rekao, "elastičnost našeg zdravstvenog sistema nešto što je izuzetno".

Printscreen Rts

Predrag Kon je naglasio da je Srbija u kritičnoj situaciji, posebno u Beogradu, gde je epidemiološka situacija iz vanredne prešla u katastrofalnu jer, kako kaže, nema prostora za dalji prijem pacijenata zbog čega se prevoze u druga mesta.

Pored toga, rekao je da se porast broja obolelih registruju i u unutrašnjosti Srbije, tako da je mali broj mesta gde situacija nije vanredna.

Naveo je da je to nešto što se govori već nedelju dana, a mesec i po dana najavljuje da će do ovoga doći.

“Video se potencijal virusa, daleko brže raste broj obolelih nego što je bilo na samom početku, u prvom talasu. Još ima prostora do tzv. italijanskog scenarija i elastičnost našeg zdravstvenog sistema je nešto što je izuzetno”, naveo je Kon u emisiji “Pravi ugao” Radio-televizije Vojvodine.

Sistem otvaranja novih bolnica

Ukazao je da je grupa svih direktora kovid bolnica, zajedno s ministrom na čelu, napravila takav sistem otvaranja novih bolnica i proširivanja kapaciteta kakav on nigde nije video, niti učio o njemu, ali koji funkcioniše.

“U tim situacijama je dva puta bila zatvarana ortopedija na Banjici. Mi žrtvujemo na drugoj delove sistema kada otvaramo kovid bolnice, a smanjujemo kapacitete za lečenje ostalih bolesti. Na kraju će da se vidi koje su posledice, niko ne sme da kaže da ih neće biti. Mislim da nećemo doći u situaciju da se neko vrati, a da ne može da mu se pruži pomoć. Verovatno može da se desi da bude brže otpuštanje obolelih od kovida”, rekao je Kon.

Na pitanje imamo li još slobodnih kreveta za ljude sa kovidom, Kon odgovara da se to prati na dnevnom nivou u okviru operativnog dela Kriznog štaba koji vodi računa o smeštaju u bolnicama, kao i da smo od ministra zdravlja čuli da se otvori neka bolnica, pa se oslobađaju mesta u banjama.

“To nama ovde jeste jedna rečenica, ali iza toga stoji ogroman posao. Da se isprazne kapaciteti, pa da se obezbedi kiseonik. Koliko ja znam do sada niko nije vraćen sa ulaza u bolnicu, ali i sam transport pacijenata je rizičan, situacija je vrlo teška i ozbiljna”, rekao je on.

“Kad ‘izgori’ lekar nema zamene”

Istakao je da lekari izgaraju, da je to spartanski rad i borba koja se ne da opisati.

“Ljudsko telo ima limite i može dolaziti do grešaka prema sebi. Kada ‘izgori’, lekar nema zamene, ako mislite da ima lekara da ih izvučemo iz šešira. Drugo, mladi lekari ne mogu da rade na najtežim slučajevima gde treba staviti nekog sa iskustvom. I preraspodela kadra je nešto što je fascinantno”, naglašava dr Kon.

Ono što je loše, ističe on, je što Krizni štab nije uspeo da obezbedi da se sprovode mere, ali da je sama organizacija posla dobro sprovedena.

“Specijalizanti, studenti volonteri, apsolventi, tehničari – svi oni se preraspoređuju i preseljavaju, svi su dobrodošli, ali moraju da dobiju adekvatno mesto. Čitavi delovi ministarstva zdravlja se samo time bave”, kaže on.

Po svim informacijama sa Kriznog štaba, kaže dr Kon, ima svega dovoljno, od testova i dijagnostike, do samih lekova, kiseonika.

“Zakasnili smo svi zajedno”

Kon objašnjava da je koronavirus ušao u porodicu, da je prošao sa mesta zaražavanja, te da su sada zakasnele mere kada je trebalo ekstremno naglo delovati na noćne klubove, mesta za zabave, slavlja, svadbe, rođendane, koji su se dešavali tokom čitavog leta, pa i septembra.

“Od sredine oktobra je postalo jasno da potpuno zatvaranje više ne može da deluje. Zakasnili smo svi zajedno, a medicinski deo Kriznog štaba je na to upozoravao i javno i na samim sednicama. Ne možete selektivno zatvoriti noćne klubove, a niste zatvorili tržne centre i sve ostalo vrvi od ljudi, to ne može tako”, izričit je Kon.

Da u Kriznom štabu ima samo stručni deo, bez političkog, niko ga ne bi slušao, ne bi imao podršku uopšte, smatra Kon.

“Ona podrška koja je data u samom startu pandemije je nezaboravna u istoriji preventivne medicine Srbije. O podršci danas će biti razgovora i ostaće istorijski da nije bilo podrške u ovom trenutku, sa mog aspekta. Objašnjenja je bilo, vrlo jasna su objašnjenja vezana za ekonomiju i da moramo da živimo. To je bilo jasno i onda kada je ukinuto vanredno stanje. I ne treba zaboraviti da sa ukidanjem vanrednog stanja nisu ukinute i mere, one su bile na snazi do 5. juna”, naglašava dr Kon.

Struka je jasna – zabrana kontakata i korišćenje maski

Na pitanje da li je tačno da medicinski deo štaba u ovom trenutku nema podršku za radikalnije mere zarad suzbijanja kovida 19, Kon odgovara da oni imaju objašnjenja koja im se daju, te da su oni savetodavno telo, a da odluku donosi Vlada Srbije.

“Donete su mere, ali nisu onakve kakve smo mi tražili. Ono što je bilo na snazi nije moglo da se sprovodi, ono što smo tokom septembra insistirali, a vezano je za noćne klubove. Nema kontrole, nema sankcija za kršenje mere, a to se objašnjava da nema dovoljno inspekcije i ljudi koji to mogu da sprovedu. Ja sam imao utisak da se želelo da se to sprovode, ali da je postojao otpor u okviru toga da je to nesprovodivo”, ističe Kon.

Na pitanje šta ćemo dalje da radimo i da li je došlo vreme da se zatvorimo poput mnogih država Evrope, Kon kaže da ne veruje da su se sve te zemlje baš potpuno zatvorile i da mi vidimo sve to samo preko televizije.

“Da snimite Beograd u 22 čas isto bi videli, nije bilo nikoga na ulicama. To su sada procene da li je potrebno potpuno zatvaranje ili još skraćivati radno vreme. Struka je jasna, a to je zabrana kontakata i korišćenje maski maksimalno”, naglašava Kon.



loading...