KON OTKRIO PLAN SRBIJE: Na leto nas čeka VELIKO TESTIRANJE

Nakon završteka epidemije, tokom leta, biće urađeno testiranje ko sve ima antitela i ko je stekao imunitet na korona virus.

Šetnja
Pixabay.com

To je danas najavio epidemiolog dr Pregrag Kon, na pres konfereniciji odnosno preseku stanja o toku epidemije korona virusa u Srbiji.

– Uzima se uzorak na određenim mestima u Srbiji i ispituje se priusustvo antitela – dodao je dr Kon.

– Imate one koji pričaju da je virus jako rasprostranjen, a neki kažu da je samo od 5 do 10 odsto više od onih koji su otkriveni. To nam služi za budućnost, tako je planirano, imaćemo testove koji daju tačni procenat zaštićenih od virusa – rekao je Kon danas.

To su, kako je objasnio Kon, takvozvani “eliza” testovi gde se ispituje prisustvo antitela u krvi i na taj način se dobije nešto što se zove seroprevalencija, tačan procenat onih koji jesu zaštićeni.

– U opštoj populaciji, test ima smisla raditi tek kad prođe sve. I to kad kažem mislim na epidemiju i onda ćemo raditi tokom leta ispitivanja prisustva antitela koja će prikazati osetljivost te populacije. Tu se uzima reprezentativni uzorak na različitim delovima Srbija i ispituje na prisustvo ili ne prisustvo antitela – objasnio je dr Kon.