KON SVE SRAČUNAO: Evo kada će se konačno završiti EPIDEMIJA korona virusa

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da je za kolektivni imunitet potrebno da se vakciniše najmanje 1,5 miliona stanovnika u Srbiji.

Printscreen RTS

Stručnjak je u objavi na Fejsbuku takođe naveo da bi se virus potpuno suzbio kada bi imunitet steklo 80 odsto stanovništva.

Srbija će obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju: dobrovoljnost, najviši mogući stepen provere bezbednosti i efikasnosti vakcine, izbor različitih vakcina, određeni su prioriteti… Masovna imunizacija, najmanje 1,5 miliona stanovnika obezbeđuje kolektivni imunitet od verovatnih 60%, što je dovoljno da se spreče epidemijski talasi kakve smo imali. Za potpuno suzbijanje ovog virusa potreban je kolektivni imunitet koji je preko 80%. Ako očekujemo potpuno potiskivanje virusa potrebno je da se vakcinišu svi koji žele… do tri miliona stanovnikaVeliki broj (do 40%) imunitet je stekao nakon kontakta sa virusom, bilo tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju. Rezultat masovne imunizacije će zavisiti od odziva stanovništva, ali i naše sposobnosti da od toga ne pravimo temu za podele, već temu o ličnoj zaštiti, ali i solidarnosti. Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas – napisao epidemiolog na Fejsbuku.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.276 osoba dok je njih 1.907 bilo pozitivno. Manji broj testiranih, manje zaraženih, da li je to posledica praznika ili stvarno dolaze bolji dani ostaje da vidimo.

Srbija će obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju: dobrovoljnost, najviši mogući stepen provere…

Posted by Predrag Kon on Недеља, 03. јануар 2021.