KONAČNA ODLUKA: Naser Orić OSLOBOĐEN svih optužbi za ratne zločine

U drugostepenoj odluci, koja je i pravosnažna, ratni komantant oružanih snaga BiH u Srebrenici Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin.

Naser Oric
Youtube/screenshot

Kako navodi Dnevni avaz, Apelaciono odeljenje Suda BiH oslobodio je Nasera Orića, u obnovljenom postupku, svih optužbi Tužilaštva BiH, koje ga je teretilo za ratne zločine počinjene nad Srbima, ratnim zarobljenicima, na području Srebrenice u julu 1992. godine.

Reč je o drugostepenoj presudi, a optužbi Tužilaštva oslobođen je i Orićev saborac Sabahudin Muhić. Ovom presudom okončan je sudski proces protiv Orića i Muhića, dug skoro dve i po godine.

Kako prenose drugi sarajevski mediji, pred sud, kao podrška Oriću i Muhiću, stiglo je nekoliko autobusa iz cele BiH. 

Orić i Muhić u prvostepenom postupku oslobođeni su optužbi Tužilaštva, koje ih je teretilo po tri tačke optužnice, za ratni zločin protiv ratnih zaroblkjenika srpske nacionalnosti, ali je nakon žalbe ta presuda ukinuta i naređeno je novo suđenje zbog, kako je obrazloženo, bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH.

Suđenje u ovom predmetu počelo je još 2016. godine. 

Orić, kojeg Bošnjaci smatraju ratnim herojem, a Srbi zločincem, uhapšen je 10. juna 2015. u Bernu po poternici Srbije, na putu za Švajcarsku, gde je trebalo da prisustvuje obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici. Umesto Beogradu izručen je BiH.

Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992.

Orića je Haški tribunal 2006. godine osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine. Nakon žalbe na presudu, Orić je 2008. proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo “da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da “dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu”.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Orića na osnovu iskaza zaštićenog i ključnog svedoka Tužilaštva BiH O-1, čije je svedočenje ocenjeno kontradiktornim jer je više puta menjao iskaze, ne samo u istrazi nego i tokom prvostepenog i drugostepenog postupka.