KONAČNO! Akcija čišćenja obale Dunava i Save u Beogradu, nebriga o priobalju jedan od NAJVEĆIH PROBLEMA

Akcija čišćenja priobalja Dunava i Save u Beogradu počela je danas, a u njoj su učestvovali predstavnici gradskih vlasti, ali i 100 radnika komunalnih službi.

beograd.rs/g/beoinfo

Kako prenosi sajt Beoinfo, u akciji čišćenja priobalja od hotela “Jugoslavija” do Brankovog mosta učestvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, glavni urbanista Marko Stojčić i direktor JVP “Srbijavode”.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je gradjane da se uključe u akciju i rekao da je cilj da za vreme njegovog mandata grad postane čistiji.

“Smatram da je ovo sjajna saradnja Grada Beograda i Srbije, koja se sporovodi već šest godina zaredom, a koja ima za cilj ne samo da se tokom prolećnih i letnjih meseci rešimo smeća, već i razvijemo ekološku svest kod sugradjana koja će nam pomoći u trajnom rešenju ovog problema”, rekao je Radojičić za Beoinfo.

Vesić je kazao da je priobalje jedan od najvećih problema grada i najavio da će tokom ove godine biti doneta odluka o čišćenju reka pored splavova.

“Beograd ima oko 270 kilometara obala i 16 ostrva, što je više nego što neke zemlje imaju morskih obala. Ne odnosimo se dobro prema svojim rekama niti obalama zbog čega Grad poslednjih nekoliko godina akcenat stavlja na uredjenje upravo ovog dela, radeći velike projekte na obalama”, rekao je Vesić, a navodi Beoinfo.

Prema njegovim rečima u Beogradu ima više od 20 direktnih kanalizacionih ispusta u reke što predstavlja zločin prema rekama i dodao da je u Velikom selu počela izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda.

U akciji je učestvovao i glumac Svetislav Goncić koji je kazao da se akciji priključio na poziv Vesića i dodao da treba učiniti sve da priobalje bude što lepši deo grada za šetnju.

Akcija čišćenja nastavlja se i u nedelju kod Čukaričkog rukavca, od uliva Topčiderske reke do mosta “Gazela”, kao i čišćene kanala Vizelj u Borči.