KONAČNO JE POTPISAN DOKUMENT: Evo kad se počinje sa izgradnjom BEOGRADSKOG METROA!

Pobednik
Wikipedia/TermlessPlayer4

Prvi čovek Beograda potpisao dokument koji približava rok za početak radova.

 

Beograd nikada ranije nije bio bliže početku izgradnje metroa, izjavio je gradonačelnik prestonice Siniša Mali i najavio početak gradnje podzemne železnice za 2020. godinu.

Prvi čovek Beograda je, danas, u Starom dvoru, sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i ambasadorom Francuske u Srbiji Frederikom Mondolonijem potpisao Izjavu o namerama o projektu beogradskog metroa.

Prema njegovim tvrdnjama, ovaj dokument pomera grad korak bliže ka ostvarenju višedecenijskog sna Beograđana da napokon dobiju podzemnu železnicu, koja će podstaći dodatni ekonomski i infrastrukturni razvoj prestonice.

Dokument koji smo danas potpisali daje nam mogućnost da počnemo da radimo studiju predizvodljivosti koja će biti gotova za devet meseci – izjavo je Mali, nakon potpisivanja sporazuma u Starom dvoru.

Tada ćemo predstaviti rezultate građanima Beograda, a time će biti stvorena osnova za izvođački projekat. Beogradski metro je strateški važan projekat, a Francuska, Srbija i Grad Beograd će nastaviti zajedničke aktivnosti na projektu beogradskog metroa, koji će biti realizovan u skladu sa javnim upravljanjem projektom i oslanjajući se na francusku ekspertizu.

On je dodao da će prvi deo prve linije metroa od Makiškog polja do Pančevačkog mosta ili do Ade Huje prioritetno biti izgrađen, a sama izgradnja bi trebalo da počne već za dve godine.

Važno je napomenuti da će postojeća gradsko-prigradska železnica “BG voz” biti u potpunosti integrisana u metro – dodao je Mali.

– To ranije nije bio slučaj, jer prethodnim analizama i studijama o razvoju metroa nisu uzeti u obzir stvarni potencijali “BG voza”. Mi smo ih prepoznali i metro će u kombinaciji sa vozom biti kičma šinske saobraćajne infrastrukture u Beogradu.

Gradonačelnik je podsetio da je u ovoj godini izrađen master plan saobraćajne infrastrukture “Smartplan”, kojim je predviđena izgradnja dve linije metroa. Prva linija biće dugačka 22,5, a druga 19,8 kilometara.