KONAČNO LEPE VESTI: Na pomolu rešavanje problema zagađenosti vazduha?

Na pomolu rešavanje problema zagađenosti vazduha?

Zagađenje vazduha
Pixabay.com

Pregovarači Veća EU-a i Evropskog parlamenta postigli su udogovor o zakonu o klimi prema kojem će Unija do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55 posto u odnosu na 1990. godinu.

Oduševljena sam što smo postigli dogovor o ovom ključnom elementu Evropskog zelenog plana. Naše političko opredeljenje da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. sada je također zakonska obveza”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Prema postignutom dogovoru, cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine smanjiće se za 55 posto, u odnosu na sadašnjih 40 posto.

Dogovorom je potvrđeno stajalište Evropskog veća, koje je u decembru prošle godine podržalo predlog Komisije o 55-postotnom smanjenju, dok je početna pozicija Evropskog parlamenta bila 60 posto.

Današnji sporazum takođe pojačava našu globalnu poziciju lidera u suočavanju s klimatskom krizom. Kad se svetski čelnici okupe na Dan planete Zemlje, EU će izaći s ovom pozitivnom viješću za koju se nadamo da će nadahnuti naše međunarodne partnere. Ovo je dobar dan za naše ljude i našu planetu”, izjavio je izvršni potpredsednik Komisije Frans Timmermans.

U pregovorima između predstavnika država članica i Evropskog parlamenta u zadnjih nekoliko meseci nije bilo nikakvog napretka, sve do zadnjeg sastanka, koji je počeo u utorak rano popodne a završio u sredu u 5 sati ujutro, prenosi Seebiz.

Zakon još trebaju formalno potvrditi Veće i Evropski parlament.