KONAČNO NA NULI: Kinezi otplatili dugove RTB Bor

Kineski Zijin otplatio je sve dugove Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća (UPPR), pa je kompanija u novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, a preneo portal eKapija.

RTB Bor
commons.wikimedia.org/panoramio/Grozni Laki

– Kineski Zijin otplatio je sve dugove RTB-a Bor iz UPPR-a. Strateški partner isplatio je više od 200 miliona dolara maltene u dan i sada se RTB, odnosno Zijin Bor Copper DOO bez ikakvog ograničenja i tereta, pozicionira na tržištu kao jedan od, verujem, najznačajnijih evropskih proizvodjača bakra u budućnosti – rekao je Antić, navodi se u časopisu RTB Bora Kolektiv, prenosi eKapija.

Plaćene su, kako je naveo ministar, sve obaveze prema budžetu Republike Srbije u vezi sa rudnom rentom i ostalim taksama i naknadama, izmirene su obaveze prema Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju i prema domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj.

Otplaćen je, kako je dodao u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline.

– Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11 milijardi i 210 miliona dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara – naveo je Antić.

On je istakao da su “dugovi RTB-a na današnji dan – nula”.

Podsetio je i da su pre pet-šest godina, kada je počelo aktivno da se radi na problemima RTB Bor, dugovi bili veći od milijardu dolara.

– Sada imamo strateškog partnera, kompaniju Zijin koja je, da bi se završio “klouzing”, bila u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para stekla je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor – kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, kada se zaokruži ceo ciklus koji Zijin radi u Srbiji, u vezi sa RTB i za projekat “Čukaru Peki”, a to je, kako kaže, nekoliko godina, Srbija će sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvodjač bakra u Evropi, prenosi eKapija.

– Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko jedan odsto. Kroz tih nekoliko godina, samo će bakar učestvovati pet odsto u BDP-u države – rekao je Antić.