KONAČNO: Oskar otišao u ruke… Leonarda Dikaprija!

Leonardo Dikaprio
Beta

Film "Pod lupom" (Spotlight) reditelja Toma Makartija osvojio je rano jutros Oskara za najbolji film na 88. svečanoj dodeli nagrada američke Akademije za film i nauku, javile su svetske agencije.

 

Film o istraživačkom novinarstvu o seksualnom zlostavljanju rimokatoličkih sveštetnika pobedio je favorita, mračni vestern “Povratnik” u toj kategoriji. “Pod lupom” je dobio Oskara i za najbolji originalni scenario.

“Povratnik” s 12 nominacija i kao veliki favorit za Oskare, osvojio je manje nagrada nego što se očekivalo, ukupno tri – za najbolju režiju, najboljeg glumca i fotografiju.

Leonardo DiKaprio (41) dobio je Oskara za najboljeg glumca za film “Povratnik” i bio je apsolutni favorit za nagradu, dok je istu titulu u ženskoj kategoriji osvojila Bri Larson za ulogu u filmu “Soba”.

Meksički reditelj Alehandro Gonzales Injaritu osvojio je Oskara za najbolju režiju za ostvarenje “Povratnik” i postao treći reditelj s uzastopnom nagradom za najbolju režiju, pošto je prošle godine nagrađen za film “Čovek ptica”. Pre njega, reditelji koji su dva puta zaredom osvojili tu nagradu bili su Džon Ford (1941. i 1942) i Džozef Mankijevič (1950. i 1951).

Britanski glumac Mark Rajlens je osvojio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu “Most špijuna” (Bridge of Spies) Stivena Spilberga iako je favorit za tu kategoriju bio Silvester Stalone koji do sada nije nikada dobio Oskara.

Nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu osvojila je švedska glumica Alisija Vikander za film “Dankinja”.

Iznenađenje na dodeli prestižnih nagrada predstavlja film “Pobesneli Maks 4”, koji se s deset nominacija, osvojio šest Oskara u, kako navode filmski kritičari, manje važnim kategorijama, medju kojima za kostimografiju, montažu, scenografiju, zvuk i šiminku.

Čuveni italijanski kompozitor Enio Morikone dobio je Oskara za najbolju filmsku muziku za ostvarenje “Omražena osmorka” (The Hateful Eight) reditelja Kventina Tarantina. Morikone (87), autor više od 500 kompozicija za film do sada je osvojio počasnog Oskara za životno delo.

Na dodeli je nastupala pevačica Lejdi Gaga, koju je najavio američki potpredsednik Džozef Bajden, iskoristivši holivudski glamur da promoviše inicijativu Bele Kuće protiv seksualnog zlostavljanja u studentskim gradovima u SAD. Lejdi Gaga je izvela je pesmu “Til it Happens to You” koja se pojavljuje u dokumentarnu filmu “The Hunting Ground” posvećenom tom pitanju.

Ovogodišnja dodela Oskara održana je u znaku polemika o nedostatku rasne i etničke raznolikosti u Holivudu. Američka akademija je meta žestokih kritika jer je drugu godinu zaredom izostavila u nominacijama glumce koji nisu belci.