KONAČNO POSTIGNUT DOGOVOR OKO IMENA: Grčka rekla “DA” Severnoj Makedoniji!

Glasanje je počelo posle rasprave koja je trajala 39 časova. Za ratifikaciju Prespanskog sporazuma bila je potrebna podrška 151 od ukupnu 300 poslanika u grčkom parlamentu.

BETA

Poslanici grčkog parlamenta su, većinom glasova, ratifikovali Prespanski sporazum, čime je okončan 27 godina dug spor Atine i Skoplja oko imena Makedonije. Promenu imena Makedonije podržala su 153 poslanika.

Glasanje je počelo posle rasprave koja je trajala 39 časova. Za ratifikaciju Prespanskog sporazuma bila je potrebna podrška 151 od ukupnu 300 poslanika u grčkom parlamentu.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je, odmah po glasanju, ocenio da odluka parlamenta predstavlja istorijski potez kojim Grčka štiti istoriju.

“Danas smo ispisali novu stranicu na Balkanu. Mržnja sa nacionalizmom i konflikti će biti prošlost. Stremimo miru, prijateljstvu i saradnji”, napisao je Cipras na društvenim mrežama.

Prvi je Grcima čestitao makedonski premijer Zoran Zaev, koji je ishod glasanja u grčkom parlamentu nazvao istorijskim.

“Čestitam prijatelju Aleksisu Ciprasu, zajedno sa našim narodima ispisali smo istorijsku pobedu. Neka je večan Prespanski dogovor, neka su večni mir i napredak na Balkanu i u Evropi”, napisao je Zaev na Tviteru.

Prethodno je na sednici Odbora za bezbednost i spoljnu politiku grčkog parlamenta održana debata o Sporazumu iz Prespe.

Ispred zgrade grčkog parlamenta okupilo se nekoliko stotina protivnika sporazuma sa Makedonijom.

Ratifikacijom u grčkom parlamentu stavljena je tačka na višedecenijski spor između Grčke i Makedonije.

Prema tom sporazumu, potpisanom prošle godine, Makedonija će promeniti ime u Severna Makedonija, a Grčka neće blokirati ulazak zemlje u NATO i približavanje EU.

Čestitke zvaničnika 

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han u zajedničkom saopštenju pozdravili su ratifikaciju Prespanskog sporazuma u grčkom parlamentu.

“Od samog početka Evropska unija snažno je podržala istorijski sporazum koji su potpisali premijeri Cipras i Zaev pod vođstvom OUN. Potrebna je bila politička hrabrost, liderstvo i odgovornost svih strana kako bi se rešio jedan od najtežih sporova u regionu”, navodi se u saopštenju.

Han, Mogerini i Junker istakli su da čekaju naredne proceduralne korake u sprovođenju sporazuma.

“Ali već sa sigurnošću možemo reči da su danas Atina i Skoplje, zajedno, ispisali novu stranicu u našoj zajedničkoj EU budućnosti”, zaključuje se u saopštenju Evropske unije.

I Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije.

“Imali su mašte, preuzeli su rizik, bili su spremni da žrtvuju sopstvene interese za veće dobro. Zorane, Aleksise – sjajan posao. Nemoguća misija je uspešna”, poručio je Tusk na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Čestitkama se pridružio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Pozdravljam današnju ratifikaciju u grčku parlamentu. To je bitan doprinos stabilnosti i prosperitetu celog regiona. Radujem se budućem pristupanju Republike Severne Makedonije NATO-u”, poručio je Stoltenberg na Tviteru.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas napominje da je ratifikacija odlična vest za Evropu i velika pobeda diplomatije.