KONAČNO POVOLJNI PODACI: Situacija ide na bolje, ali i dalje se savetuje OPREZ naročito u OVIM SITUACIJAMA

Ohrabruju poslednji podaci o kretanju epidemije u Srbiji. Broj ljudi na respiratoru je najmanji od 5. jula i više je otpusta nego prijema u bolnicama. To, međutim, nije razlog za opuštanje već za još veći oprez, kako se koronavirus ponovo ne bi proširio po populaciji.

Pixabay.com/Kolaž

Odluka koju su građani dugo i sa neizvesnošću čekali juče je doneta. Učenici od prvog do četvrtog razreda nastavu će pohađati u učionici u prepodnevnoj smeni. Maksimalan broj đaka u učionici biće 15.

Stariji razredi će kombinovati odlazak u školu i onlajn-nastavu.

To je i bila jedna od glavnih tema poslednje konferencije za medije, na kojoj je epidemiolog Predrag Kon rekao da bi najbolje bilo da đaci stalno nose masku, ali da mogu da je skinu dok su u klupi.

Osnovne smernice su izdate, ali je ostalo dosta nejasnoća, a ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za RTS da će škole u toku dana dobiti detaljnija uputstva o radu.

U susret predstojećoj jeseni i potencijalnom drugom talasu, država, pored gradnje novih kovid bolnica, planira i otvaranje novih devet kovid laboratorija.

Još jedna nova vest koja je juče stigla je i da je broj pacijenata na respiratoru najniži još od 5. jula. Prema poslednjem preseku, na mehaničkoj ventilaciji je 91 osoba.

Poslednji podaci pokazuju da je bilo više otpušenih nego novoprimljenih pacijenata, 376 naspram 203 203 pacijenta.

Ukupan broj aktivnih slučajeva koji uključuje sve potvrđene je 8.799.

Kako bi se pozitivan trend nastavio, neophodno je da se dalje pridržavamo neophodnih mera – nosimo maske, redovno peremo ruke i držimo fizičku distancu pri bliskim kontaktima.