Lokacija izgradnje spomenika rodonačelniki dinastije Nemanjića, Stefanu Nemanji, konačno je poznata.

 

Umesto u parku Manjež, spomenik rodonačelniku dinastije Nemanjića i osnivaču srpske srednjovekovne države, biće postavljen na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine. Tačna lokacija, na kojoj strani ulice će se nalaziti, da li ispred Generalštaba ili zgrade Vlade Srbije, znaće se posle sledeće sednice Odbora za podizanje spomenika.

Stefan Nemanja će na spomeniku biti prikazan kao ratnik i državnik. Međutim, to neće biti jedino obeležje koje će ovaj organ da podigne.

Odbor je zaključio da osim monumentalnog spomenika Stefanu Nemanji, treba uraditi i spomen-kompleks posvećen srpskom srednjem veku. Taj spomen-kompleks bi predstavio ovaj sjajan period naše istorije, u kom smo bili razvijena evropska država, sa svojom kulturom i privredom – za “Novosti” je rekao Goran Vesić, gradski menadžer i član Odbora.

Odbor razmatra mogućnost da se istorijski kompleks izgradi na drugoj lokaciji. Pored Nemanjića, tu bi bile predstavljene i druge srpske dinastije, kao i kulturno blago iz tog istorijskog perioda.

Pojedini narodi veštački prave istoriju, da bi imali šta da prikažu, dok mi imamo bogatu prošlost – zaključio je Vesić.

Konačna odluka o lokaciji spomenika i spomen-kompleksa, biće doneta do naredne sednici Odbora, u dogovoru sa Vladom Republike Srbije.loading...