Prvo festivalsko veče takmičarskog je karaktera, a najbolji mladi pijanisti koji su nastupili na ovom koncertu izabrani su putem audicije u saradnji sa muzičkim akademijama i školama širom Srbije.

U pitanju su pijanisti Olga Petrović, Tijana Cerović, Ksenija Veljović, Milica Zakić, Katarina Mančić i Kosta Knežević. U cilju promocije srpske umetničke muzike i afirmacije stvaralaštva Vasilija Mokranjca, Fondacija Vasilije Mokranjac će dodeliti i izvođačke nagrade ”Vasilije Mokranjac” za najuspešnije interpretacije klavirskih dela ovog muzičkog velikana. Nagardni fond u ukupnom iznosu od 100.000 RSD obezbeđen je pod pokroviteljstvom SOKOJa, dok će proglašenje pobednika i dodela nagrada biti na završnoj večeri Festivala, 24. novembra 2018 u Skupštini grada Beograda.

Promo

U okviru druge festivalske večeri, biće održan Okrugli sto na temu stvaralaštva Vasilija Mokranjca, (Galerija Artget, KCB, 19h) čiji su učesnici akademici SANU – Dimitrije Stefanović, Dejan Despić, Svetislav Božić, muzikolozi Nadežda Mosusova, Melita Milin, Katarina Tomašević, Ivana Medić, kompozitorka Svetlana Maksimović, violončelistkinja Sandra Belić, kao i ćerka istaknutog kompozitora, Aleksandra Mokranjac. Najeminetniji stručnjaci iz sveta umetničke muzike u Srbiji govoriće o Vasiliju Mokranjcu iz različitih uglova – kompozitorskog, izvođačkog, pedagoškog, istraživačkog i ličnog.

Zatvaranje Festivala pod nazivom Vasilije Mokranjac – Gala koncert revijalnog je karaktera i biće održano u subotu, 24. novembra u 19h u Svečanoj sali skupštine grada Beograda

Promo

U okviru završne večeri publici će se, pored nagrađenih mladih pijanista, sa delima Vasilija Mokranjca predstaviti i poznati muzički izvođači iz zemlje i inostranstva – Biljana Gorunović, Rita Kinka, Ratimir Martinović, Vedrana Subotić, Jelena Đajić Levajac, Ivana Medić, Vladimir Gligorić, Sandra Belić i Miroslav Pavlović.

Pored podrške SOKOJ-a i institucija u čijim se prostorijama odvija ovogodišnji festival, SANU, Kulturni centar Beograda i Skupština grada Beograda, realizaciju Festivala podržali su i brojni pokrovitelji, među kojima su agencija Fabrika, štamparije SWA tim i Byzart, Sky hotel u hostel Garden 40, Voda voda, vinarija Aleksić, Kris sound, Tele group i mnogi drugi.

Ulaz na sve programe Festivala je besplatan!loading...