Kongres Unije umetničke igre Kine i zemalja centralne i istočne Evrope počinje u Beogradu

Godišnji susret i konferencija zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ, 16 + 1) počinje u Beogradu 7. aprila, i trajaće do 12. aprila, 2019. godine. Kongres je planiran u okviru 16. Beogradskog festivala igre, a očekuje se da će okupiti oko 50 stručnjaka iz oblasti baleta, savremene igre i umetničke produkcije.

Promo

Tema kongresa se odnosi na budućnost umetničke igre i njenu pozicija unutar tržišta kreativnih industrija, kroz primere dobre saradnje i održive prakse.

Uzimajući u obzir uticaj Beogradskog festivala igre u zemljama centralne i istočne Evrope (CIEZ, 16 + 1), ali i u najširem međunarodnom okviru Ministarstvo kulture Kine je poverilo organizaciju kongresa i godišnjeg susreta Unije savremenog pozorišta i umetničke igre, upravo ovom Festivalu.  Održavanje Kongresa Unije umetničke igre Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (16 + 1) u Beogradu, podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Pored konferencijskog programa, učesnici Kongresa imaće priliku da prisustvuju predstavama 16. Beogradskog festivala igre i razgovaraju sa koreografima Dadom Masilo, Ohadom Naharinom i Jakopom Godanijem. Takođe je planirana poseta Narodnom pozorištu u Beogradu, kako bi se gosti upoznali sa istorijom baleta u Srbiji i otkrili repertoar i planove Baleta nacionalnog teatra. Učesnici kongresa će posetiti probe Ansambla Kolo, gde im je ponuđena i kratka radionica.

Kulturna unija umetničke igre Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, nastala je tokom Prvog foruma umetničkih saradnji u maju 2016. godine u Pekingu. Uz podršku Ministarstva kulture i turizma Kine i Pokrajinske vlade Pekinga, Pekinška akademija igre predložila je zajedničko potpisivanje Statuta unije umetničke igre 16 + 1. Tokom dvogodišnjeg razvoja, Unija je postala vodeća platforma za promociju umetničke i kulturne razmene i saradnje između Kine i zemalja partnera Unije.

Rad i zaključci Unije su uvedeni u priručnike ministarstva kulture Bugarske i Mađarske, potpisani od strane kineskog premijera i premijera ovih zemalja. Do sada, sa jedanaest institucija pridruženih Uniji tokom 2018., članove Unije čine ukupno 34 referentne institucije koje se bave umetničkom igrom iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Beogradski festival igre i Nacionalna fondacija za igru su jedni od osnivača i aktivni članovi saveta Unije. Tako je Baletska škola Nacionalne fondacije za igru uspostavila stalnu i plodnu saradnju sa Pekinškom akademijom za igru, čija je zajednička predstava bila održana povodom 3. Foruma gradonačelnika Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, u oktobru 2018 godine u beogradskom Pozorištu na Terazijama.

Predstava je dobila vredne pohvale od domaćina i gostiju i doprinela započinjanju uspešnog skupa. Istovremeno, Baletska škola Nacionalne fondacije za igru u Beogradu, angažuje brojne kineske baletske pedagoge i stručnjaje za rad sa domaćim mladim talentima i igračima.



loading...