KONSTITUISAN PARLAMENT: Ovo je ZAKLETVA koju su položili novi poslanici Srbije

Skupština
Beta

Poslanici novog skupštinskog saziva danas su se po prvi put okupili u Skupštini Srbije gde su položli i potpisali poslaničku zakletvu. Evo kako tačno glasi tekst tog dokumenta.

 

Sednica prvog novog saziva parlamenta Srbije počela je intoniranjem himne i potvrđivanjem mandata poslanika, čime je i zvanično konstituisana nova skupština.

Sednicom je predsedavao najstariji poslanik u sazivu Dragoljub Mićunović, a pomagalo mu je četiri najmlađa poslanika.

Nakon verifikacije mandata, poslanici su položili i potpisali zakletvu.

“Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi”.

Podsetimo, nakon izbora održanih u aprilu Srpska napredna stranka zajedno sa koalicionim partnerima ima 131 od 250 poslanika, koalicija SPS-JS 29 poslanika, Srpska radikalna stranka 22, Pokret Dosta je bilo i Demokratska stranka po 16, SDS-LDP-LSV 13 i DSS-Dveri po 13 mandata.

Od manjinskih stranaka, Savez vojvođanskih Mađara ima četiri poslanika, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka i Stranka demokratske akcije Sandžaka po dva poslanika, a Partija za demokratsko delovanje i Zeleni Srbije po jedan mandat.