KONTROVERZA JE NJEGOVO SREDNJE IME: Evo ko je Trampov novi šef CIA!

Majk Pompeo
Wikipedia

Po svemu sudeći, Edvardu Snoudenu se crno piše.

 

Jedan od najglasnijih protivnika nuklearnog dogovora administracije odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame sa Iranom, poznat po kontroveznim izjavama o američkim muslimanima, kongresmen Majk Pompeo prihvatio je danas ponudu novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa da bude novi šef CIA.

Za njega je Tramp kazao da će biti brilijantan i neumoljiv lider, a Pompeo (52) je rekao da je počastvovan Trampovom ponudom. On je kazao i da je odluka da napusti Kongres teška, ali da je prilika da vodi “najbolje svetske obaveštajne ratnike poziv koji se ne odbija”.

Prema navodima AP, Pompeo je poznat po snažnoj kritici nuklearnog dogovora sa Iranom, a poznata je i njegova izjava da su muslimanski lideri “potencijalni saučesnici” terorističkih napada, ako se ne ograde od nasilja koje se vrši “u ime Islama”.

Oni moraju da citiraju Kuran kao dokaz da ubistvo nevinih nije dozvoljeno – rekao je Pompeo 2013. godine.

Pompeo je javnosti poznat i po stavu da bivši službenik Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden, koji se sada nalazi u Rusiji, treba da bude smrtno kažnjen za otkrivanje poverljivih dokumenata NSA.

Snouden treba da bude doveden iz Rusije i treba da mu se odredi smrtna kazna – rekao je Pompeo.

Kongresmen je, prema pisanju Njujork Tajmsa, povezan i sa bogatom braćom Kok, koji su finansirali kampanju republikanaca. On je o njima napisao članak pod nazivom “Prekinite da maltretirate braću Kok”.

On je u Kongres izabran 2010. godine tokom talasa pokreta “Čajanka”, član je i Komiteta za obaveštajne poslove američkog Kongresa gde je oštro kritikovao Hilari Klinton, demokratskog kandidata na prethodno održanim američkim predsedničkim izborima.

Pompeo je kao tinejdžer pohađao američku vojnu akademiju Vest Point i diplomirao prvi u klasi 1986. godine.loading...