Slučajna podudarnost ili… SKANDAL U CRNOJ GORI: Obrazovni programi PLAGIJAT hrvatskih?

Zastava Crne Gore
Wikipedia

Ministarstvo prosvete Crne Gore zatražilo je od crnogorskog Zavoda za školstvo odgovor povodom navoda o plagijatu.

Navodno su planovi i programi iz pojedinih predmeta u reformisanom programu obrazovanja Crne Gore kopirani iz predloga hrvatske reforme obrazovanja.

 

Kako je reč o nadležnosti ekspertskih tela Zavoda, a ne o sveobuhvatnoj obrazovnoj politici, zatražićemo zvanično izjašnjenje ove institucije. Materija je usko stručna i zato nećemo zauzimati ad hoc stavove, saopšteno je iz Ministarstva Televiziji Crne Gore (TVCG). 

Bivši predsednik Ekspertske grupe koja je radila na reformi obrazovanja u Hrvatskoj Boris Jokić je za podgoričke medije kazao da je crnogorski Zavod za školstvo “kopirao dobar deo hrvatskih kurikuluma – iz fizičkog vaspitanja, istorije, geografije, pa i crnogorskog jezika”. 

On je nazvao nemoralnim i nečasnim što je hrvatski kurikulum “preuzet” bez konsultovanja onih koji su radili na novom školskom programu i nadležnih u Hrvatskoj, koji je prošao javnu raspravu, ali još uvek nije postignut dogovor o početku njegove primene. 

Jokić je kazao da očekuje reakciju Hrvatske “kako bi zaštitila intelektualni rad oko 500 ljudi koji su učestvovali u pisanju reforme”. 

Hrvatska ministarka obrazovanja Blaženka Divjak je na pitanje da li je hrvatski program obrazovanja bio zaštićen kao intelektualna svojina, kazala da će sa pravnom službom razmotriti sve opcije i korake, preneli su crnogorski mediji. 

Zavod za školstvo Crne Gore ranije je negirao navode da je deo programa prepisan iz Hrvatske, ali je priznao da u programu fizičkog vaspitanja ima “dosta podudarnosti sa hrvatskim kurikulumom koji nije zaživeo”. 

Po navodima Zavoda problem je nastao zbog “tehničkog propusta”, jer je na sajtu te crnogorske institucije objavljen “program koji nije finalni, zbog čega nije navedena literatura koja je tom prilikom korišćena”.