“KORENI” ZAPALILI INTERNET U SRBIJI: Svi smo gledali, Laušević je oduševio, ali ovo su PRVI KOMENTARI serije

Gledaoci u Srbiji sinoć su imali priliku da pogledaju dugo očekivanu i najavljivanu prvu epizodu serije "Koreni" rađene po kultnom istoimenom delu Dobrice Ćosića. Od tada, internet zajednica se ne stišava, a ovo su prvi utisci.

Printscreen RTS

Nakon “Nemanjića”, RTS je sinoć započeo emitovanje još jedne serije o kojoj se priča. Srećom, iz potpuno drugačijih razloga!

Internet kritika skoro je jedinstvena u oceni da su “Koreni” remek-delo domaće kinematografije! U prvoj epizodi, sve je išlo “glatko kao voda” – režija dobra, scenario uzbudljiv, dijalozi verodostojni, gluma odlična, zaplet napet…

SVE ISTORIJSKE GREŠKE U “NEMANJIĆIMA”: Kritika serije je bila BRUTALNA, ali ovo su zapravo NAJVEĆI PROPUSTI

Ono što smo videli postavka je priče kakvu je još davne 1954. godine zamislio Dobrica Ćosić:

U selu Prerovu u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme kralja Milana, živi bogata porodica Katić. Glava porodica – prvak radikalne stranke Aćim Katić, sina Đorđa naučio je poslu i zadržao na imanju, dok je drugog sina Vukašina poslao na školovanje u Pariz.

Đorđe ima ženu Simku, ali sreću mu kvari činjenica da nikako ne mogu da dobiju dete – naslednika Katića, pa zbog toga pije i ljuti se na ceo svet, a ponajviše na svog nadničara Tolu Dačića, koji već ima četiri sina i i pored siromaštva, žena mu je upravo rodila blizance.

Na Badnje veče 1892. Vukašin dolazi u Prerovo, prvi put posle povratka sa pravnih studija u Parizu, ali samo da saopšti da hoće da se oženi sa ćerkom Tošića, očevog najljućeg političkog neprijatelja liberala…

Najviše pohvala, verovatno i očekivano, nakon prve epizode otišlo je Žarku Lauševiću. Njegovo tumačenje oca koga su, svaki na svoj način, razočarala oba sina, kod korisnika na društvenim mrežama ocenjeno je kao maestralno, ali pohvale su otišle i na račun mladić kolega – pre svega Igora Đorđevića (Đorđe Katić) i Radovana Vujovića.

Po internetu još kruže i citati iz epizode, pa bi se reklo da su i dijalozi pobrali odlične ocene kod publike, a većina nije mogla a da ne primeti koliko su neke teme, i nakon decenija od pisanja, i dalje aktuelne u Srbiji i zvuče skoro bolno poznato.

PISMO BESNOG SRBINA: Sami smo sebi NAJVEĆI NEPRIJATELJI, a PLJUVANJE po “NEMANJIĆIMA” je najbolji dokaz za to!

“Koreni” su snimljeni kao serija od 10 epizoda. Prva je oduševila. Kakvih će biti ostalih devet – sa nestripljenjem i velikim očekivanjima čekamo da vidimo!