KORONA BROJKE: Bitku sa kovidom izgubilo osam lica, a evo koliko ima novozaraženih

Prema poslednjim informacijama, borbu sa kovidom u Srbiji izgubilo je još 8 osoba, a koronavirus je potvrđen kod 124 osobe od testiranih 8.287 uzoraka. Na respiratorima su 24 osobe.

Pixabay.com/Kolaž

Virus korona posustaje, ali i dalje odnosi živote.

Nastavlja se vakcinacija, bez zakazivanja sa vakcinom po izboru.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je ukazao da su mladi ozbiljni prenosioci virusa, a nisu dovoljno vakcinisani, dok su se stariji vakcinisali i pridržavaju se mera.

Lončar je izjavio je da je situacija u zdravstvenom sistemu pod kontrolom kad je reč o koronavirusu, i da je sada cilj pomoći što više ljudima s drugim oboljenjima, čije je lečenje trpelo zbog kovida, ali i upozorio da pandemija još nije prošla i zamolio sve građane da se ne opuštaju.

– Trenutno dostupna istraživanja koja se rade u zemljama gde je vakcinisan najveći broj ljudi ukazuju na to da postoje dva moguća modela za primanje treće doze vakcine protiv koronavirusa- rekao je ministar zdravlja.

Danas zaseda Krizni štab koji bi trebalo da analizira trenutnu epidemijsku situaciju i od struke se očekuje dodatno popuštanje mera – održavanje matura, svadbi i drugih proslava i okupljanja, uz poštovanje preventivnih mera.

– Situacija sa kovidom je bolja nego što je bila, imaćemo još problema, a videćemo hoćemo li posle leta imati talas, možda blaži nego što je bio – rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Zbog pandemije koronavirusa, Mađarska je u septembru prošle godine ograničila redovni putnički saobraćaj preko granice sa Srbijom na tri granična prelaza, od postojećih devet. Zbog uspešne vakcinacije i povoljne epidemijske situacije u obe zemlje, mađarska vlada odlučila je da ponovo otvori nekoliko graničnih prelaza sa Srbijom.

Integrisani srpsko-mađarski prelaz Bački Vinogradi ponovo je otvoren i radi po ustaljenom radnom vremenu od 7 do 19 časova, kao i Đala i Bajmok, a sve vreme su radili Horgoš, Kelebija i Bački Breg.