KORONA BROJKE DIVLJAJU, A BIĆE JOŠ GORE? Tiodorović otkrio kada se očekuje PIK OVOG TALASA

U poslednja 24 sata potvrđeno je 17.105 novih slučajeva koronavirusa, od ukupno 36.830 testiranih uzoraka. Od posledica infekcije preminulo je još 29 ljudi.

Pixabay

Na bolničkom lečenju od kovida su 2.694 osobe, od kojih je na respiratorima njih 117.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da se pik ovog talasa zaražavanja koronavirusom očekuje do početka februara.

U Srbiji je registrovan prvi slučaj flurone, odnosno istovremeno prisustvo virusa gripa i koronavirusa kod jedne osobe.

Tim za škole doneo je odluku da od 24. januara učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe.

Za učenike srednjih škola nastava će, takođe, održavati po kombinovanom modelu.

Član Tima za praćenje škola epidemiolog Vladan Šaponjić navodi za RTS da donošenje odluke nije bilo lako jer je, kako kaže, potrebno pronaći pravi odnos, pravu ravnotežu između potrebe da se suzbije ili uspori transmisija virusa u zajednici, pa samim tim i u školama i, sa druge strane, da se obezbedi sprovođenje kvalitetne nastave.

Šaponjić je rekao da je nastava u Vojvodini počela pre dve nedelje i da brojevi govore da nema razloga za potpuno zatvaranje škola, produžetak raspusta ili prelazak na onlajn.

Austrijski parlament je izglasao je zakon o obaveznoj vakcinaciji starijih od 18 godina od početka februara. Kako bi podstakla vakcinaciju, Vlada će svaku desetu osobu nagraditi sa 500 evra.

Velika Britanija, Španija i Portugalija ukidaju restrikcije jer, kako kažu – moraju da nauče da žive sa kovidom 19.