KORONA BUKTI U SRBIJI: Broj zaraženih raste, sve više osoba na respiratorima

Prema poslednjim informacijama, od posledica kovida 19 u Srbiji je preminulo još 11 osoba. Koronavirus je potvrđen kod još 396 osoba. Na respiratorima se nalazi 187 pacijenata.

Pixabay.com/Kolaž

Raste broj obolelih od kovida 19 širom Srbije. Iz tog razloga u više od 30 gradova u Srbiji proglašena je vanredna situacija.

Epidemiolozi upozoravaju da bi taj broj bio mnogo veći da ne primenjujemo mere prevencije.

Broj novoobolelih i dalje raste u Šumadijskom okrugu, ali i na Kosovu i Metohiji.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković navodi da se u poslednje tri, četiri nedelje stalno registruju sve veći broj zaraženih koronavirusom u Novom Sadu, a da su sve zdravstvene ustanove u tom gradu pune.

– Maske moraju svi da nose, uključujući i deca. Treba naći odgovarajuće maske za decu jer su standardne nepraktične i neprijatne za decu – rekao je član Kriznog štaba profesor Miomir Pelemiš. Prema rečima Pelemiša ispiti na fakultetima ispiti mogu da se održavaju ako su obezbeđeni uslovi i ispoštovane sve mere zaštite.

Zoran Gojković pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba rekao je da je više privatnih labaratorija konkurisalo da uđe u sistem sertifikovanih labaratorija za testiranje koronavirusa i da će verovatno uskoro pojedine biti u sistemu za testiranje. Prema njegovim rečima bilo je preopterećenosti u nekim labaratorijama, ne svim, ali su sada zaostaci prevazaiđeni. Od sutra će svi građani koji se testirati moći putem aplikacije moći da se uloguju i informišu o rezultatu testiranja.loading...