“Korona će ostati još dugo sa nama!” Stručnjaci odgovaraju ŠTA TO ZNAČI i kakve mere nas TEK ČEKAJU

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji zabeležen je 6. marta. Prošli smo kroz vanredno stanje, policijski čas, stišavanje epidemije, a danas – gotovo četiri meseca kasnije – koronavirus se ponovo sve više širi. Šta nas čeka u narednom periodu, imamo li dovoljno testova i hoćemo li se vratiti "normalnom" životu – odgovaraju direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića i v. d. direktora "Batuta" Vericu Jovanović.

Pixabay.com/Kolaž

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je za RTS, gostujući u emisiji Oko, da je nepoštovanje preporuka koje su date od strane epidemiologa, da se koriste maske gde nije moguća distanca, dovelo do porasta broja obolelih.

Više od 50 odsto obolelih su sada mladi, od 20 do 40 godina. Nama starija populacija retko oboleva, dodaje Stevanović.

“Na respiratorima u gradu Beoradu su uglavnom pacijenti između 30 i 55 godina starosti, imamo i mlađih. Ne menja se virus, ostaje isti kao u početku, razlika je samo ko se više inficira”, ističe direktor Infektivne klinike u Beogradu.

V. d. direktora “Batuta” Verica Jovanović rekla je za RTS da Srbija ima dovoljno pi-si-ar testova za koronavirus, ali i zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama.

“Važno je kada se obavi testiranje, osobe sa kliničkim znacima i simptomima treba da se testiraju. Ne treba sebe dovoditi u rizik, pomešaćete se sa onima koji imaju simptome. Pi-si-ar testova ima dovoljno, nabavljeni na vreme, izdavanje rezultata je 48 sati. Nekada je veliki broj testiranih osoba uticao da se čeka više”, rekla je Jovanovićeva.

Onaj ko je pozitivan, a nema jaku kliničku sliku, nalazi se u izolaciji kod kuće 14 dana, navela je Jovanovićeva.

Goran Stevanović je ponovo apelovao na građane koji imaju simptome koronavirusa, da se javljaju u kovid ambulante, a ne i oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, a nemaju simptome. 

Važno je nositi masku jer, ona, kako kaže, kaže, predstavlja barijeru između vazduha i disajnih puteva.

“Ona vas delimično štiti u klimatizovanim prostorima. Razlika u stepenu kontaminacije vazduha u malim i velikim prostorima je drastična. Sve što je van maske može da prođe kroz nju”, napominje Stevanović.

Jovanović: Ne razmišlja se o ponovnom zatvaranju

V. d. direktora “Batuta” Verica Jovanović rekla je za RTS da će od danas u 6.00 u Beogradu početi primena obavezne mere nošenja maske u zatvorenom prostoru i javnom prevozu. Maske su obavezne u tržnim centrima, kafićima, restoranima.

Uprave tih institucija biće u obavezi da organizuju kontrolu primene tih mera, a moći će da pomogne u kontroli i lokalna samouprava, rekla je Jovanovićeva.

“Očekujemo da će se apelovanje i propisivanje mere primenjivati. Inspekcije će priteći u pomoć. Osobe koje ne budu koristile masku trebalo bi da izbegavaju korišćenje, saznaćemo kakve će biti kazne”, rekla je v. d. direktora “Batuta”.

Narednih dana očekuje se donošenje novih mera u zavisnosti od epidemiološke situacije, kaže Jovanovićeva.

Verica Jovanović kaže da Krizni štab nije razmišljao o ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa.

“Kovid će biti s nama, mere će biti uvedene tamo gde to zahteva epidemiološka situacija, pratimo je. U ovom trenutku pratimo žarišta. Sačuvaćemo starije i osobe sa hroničnim oboljenjima, oni su populacija u riziku. Mere treba da budu u primeni jer će štititi od transmisije virusa”, rekla je Jovanovićeva.

Direktor Infektivne klinike dodaje da ponavljanje potpunog zatvaranja može da napravi problem jer nakon zatvaranja ljudi požele da izađu napolje i intenzivnije se druže.

“To praktično znači da treba primeniti mere kontole međusobne komunakacije. Ići na regionalni pristup, na to smo se i opredelili, da budu mere relaksirane, a da u regionima gde je transmisija intenzivna mere budu čvršće. U narednom periodu ćemo imati različit stepen mera za različite regione i u zavisnost od kretanja broja obolelih i pozitivnih i kretanja virusa, oscilaciju mera i u tim regionima”, dodaje Stevanović.

“Moramo da se spremimo da će ovo trajati dugo” 

Goran Stevanović kaže da je u ovom trenutku nemoguće dati tačnu procenu koliko će situacija sa koronavirusom trajati.

“Moramo da se spremimo na to da će ovo trajati dugo, najverovatnije na osnovu svega što smo videli, virus neće prirodno iščeznuti. Dva načina kontrole su – da postoji efikasan lek a drugo je efikasna vakcina. To nije u naznaci za skoriju budućnost”, istakao je direktor Infektivne klinike.

Prema njegovim rečima, moramo da se spremimo da ćemo imati permanentno prisutan virus, da će kovid biti s nama.

“Moramo da naučimo da zdravstveni radnici moraju da se prilagode da će raditi s njim”, rekao je Stevanović.loading...