KORONA ĆE SE VRATITI ZA NEKOLIKO NEDELJA?! Ministar zdravlja tvrdi da je to moguće i to ZBOG OVOGA

Epidemijska situacija je stabilna, ali neizvesna zbog velikog opuštanja i nedovoljnog broja vakcinisanih. Ministar zdravlja upozorava da je pogoršanje moguće i za nekoliko nedelja, dok premijerka naglašava da smo daleko od kolektivnog imuniteta.

Printscreen

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 časa registrovano 76 novih slučajeva koronavirusa, među testiranih 7.730 uzoraka. Od kovida 19 preminulo je još pet osoba, dok je na respirator priključeno 13 pacijenata, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Najviše novih slučajeva zabeleženo je u Beogradu – 22. U Temerinu je registrovano sedam novih slučajeva, u Novom Pazaru pet, a u Jagodini, Kruševcu i Čačku po tri nova slučaja.

Sa druge strane, nadležni pozivaju na budnost, pošto bi dolazak delta soja virusa mogao naglo da poveća dnevne bilanse inficiranih.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar smatra da ukoliko se tempo imunizacije ne ubrza situacija bi mogla da se pogorša već za nekoliko nedelja.

“Ne mislim da je korona završena, imaćemo još izazova, i mislim da smo se mentalno opustili, a nemamo dovoljno vakcinisanih za kolektivni imunitet”, upozorila je premijerka Ana Brnabić.

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon rekao je u Beogradskoj hronici da se situacija stabilizuje, čak približava uobičajenoj, ali da situacija nije bezbedna.

“Očekujemo da nam stigne indijski soj, pitanje je samo kako će stići. Svu pažnju treba usredsrediti na vakcinisanost, nema drugog izlaza”, istakao je Kon dodajući da mlade na sve načine treba privući na imunizaciju.