KORONA GODIŠNJICA: Jezivi prizori iz italijanskog gradića u kome je počela epidemija u EVROPI (VIDEO)

U italijanskom gradu Kodonjo počela je epidemija koronavirusa u Evropi na današnji dan pre godinu dana...

Pixabay.com

Na ulazu u groblje četiri robusna stupa i natpis “Vaskrsnuće” na latinskom jeziku ničim ne odaju razorni efekat pandemije koja je pre godinu dana u gradiću Kodonju na severu Italije otvorila prvo veliko evropsko žarište koronavirusa.

Međutim, nešto dalje od klečećih anđela i ukrašenih grobnica, noviji blok jednostavnih granitnih grobova svedoči o posledicama tada zastrašujućeg novog virusa koji je pohod Evropom počeo u tom skromnom severnoitalijanskom gradu.

Danas je u Kodonju označeno godinu dana od prvog potvrđenog slučaja lokalne transmisije koronavirusa u Italiji nakon čega je taj gradić ubrzo postao prvo veliko žarište u Evropi.

Samo u Italiji umrlo je gotovo 100.000 ljudi

Virus se proširio pokrajinom Lombardijom učinivši Italiju novim epicentrom globalne pandemije koja je do danas odnela više od dva miliona života, od čega gotovo 100.000 u Italiji.

Ispod ugraviranih imena ispisani su datumi 23. februar, 24. februar, 28. februar 1. mart, 5. mart, koji svedoče o učestalosti smrti.

U dva meseca broj umrlih izjednačio se s brojkom koju uobičajeno imamo u godinu dana – rekao je Roberto Kodaci, zamenik upravnika groblja.

Krivulja obolelih počela je da raste odmah nakon petka, 21. februara, kada je muškarac star 38 godina identifikovan kao prvi pacijent pošto ga je u gradskoj bolnici lekar testirao na koronavirus. Već u subotu tela su bila spremna za pokop.

“Ko je sledeći?”

Danas se u Kodonju, gradiću od 15.000 ljudi, razgovori o koronavirusu odnose uglavnom na ugašene delatnosti, na dospele rate za plaćanje i ne zna se već koje po redu ograničenje kojima se ometa normalan život. Ali malo je onih koji pri zvuku sirene vozila hitne pomoći ne osete zebnju u srcu.

Emi Kavali, vlasnica u trećoj generaciji Sentral Bara na glavnom trgu, priseća se prvih dana zatvaranja koje su vlasti proglasile za Kodonjo i deset drugih severnih opština nakon identifikovanja prvog slučaja, a odmah zatim sledile su dve potvrđene smrti od koronavirusa u Italiji.

Jedna od njih bila je 77-godišnja žena iz okolice Kodonja.

Sećam se kako je sve bilo tiho, a tu tišinu svake tri minute proparao bi zvuk sirene i tada bismo se pitali: Ko je sledeći? – kazala je Kavali.

U mesec dana broj umrlih se utrostručio. U martu su u Kodonju bila 154 umrla u uporedbi s 49 u istom razdoblju pre godinu dana, rekao je gradonačelnik Frančesko Paserini.

Nisu mogli da postignu – kaže Paserini o radnicima gradskih groblja kojima je na kraju u pomoć priskočila jedinica civilne zaštite.

Kovčezi sa telima za ukop bili su smešteni u crkvi, a groblje je bilo zatvoreno za javnost i osmrtnice su bile štampane bez datuma sahrane kako bi se odvratili bliski da dođu ispratiti umrle. Pri dopremanju kovčega Kodaci je često u šoku uzviknuo:

– O ne, pa ja ga znam! Video sam ga pre nedelju dana…

Crveni krst nije znao što ih čeka

Ispostava Crvenog križa u Kodonju, a reč je o ljudima koji imaju iskustvo rada u Iraku i drugim mestima, samo u martu imala je 500 vožnji ambulantnim vozilom.

Kad bi nas zvali, nismo znali što ćemo da nađemo – rekao je šef hitne službe Luciano Parmiđiani.

Porodični Lekar Andrea Loci radio je danju i noću pokušavajući da zbrine ljude tako da nikad ne dođu do bolnice odakle se prečesto oni koji su ušli nisu vraćali.

Danas Locijevo ime stanovnici pominju s poštovanjem zbog njegova neumornog rada, ali on odbija da daje intervjue te je agenciji AFP rekao i zašto:  – Raditi ono što znaš treba rukama, ne ustima.

Ali Loci ima svoju stranicu na Fejsbuku koja je mešavina lekarskih saveta, ali i sasvim običnih saopštenja i ta stranica svojevrstan je dnevnik koji otkriva kako je Kodonjo uspeo postepeno da se oslobodi pandemijskog stiska.

Put patnje

Rani lookdaun vjerovatno je pomogao da se stanje u Kodonju počelo popravljati i vrlo brzo najteže pogođeno žarište postala je pokrajina Bergamo, oko 70 kilometara severnije, koja se pamti po snimkama konvoja nakrcanih kovčezima.

Broj umrlih u Italiji umnožio se na 4825 u mesec dana nakon potvrđenog prvog slučaja u Kodonju. Neki su se zato pitali da li je zatvaranje Lombardije 8. marta, izuzetno gusto naseljene pokrajine, došlo prekasno te da li je prekasno bilo i za zatvaranje cele Italije dan posle.