KORONA GUBI BITKU! Od juna POVRATAK U NORMALU – svadbe i veselja, ali sa OGRANIČENIM BROJEM zvanica?

Ako se ovako nastavi svi su izgledi da će od 21. juna, kako očekuje i predsednica Kriznog štaba, premijerka Ana Brnabić, biti dozvoljena i veća okupljanja - svadbe, koncerti, mature...

venčanje
pixabay.com

Korona je definitivno na nizbrdici i ako ovako nastavi svi su izgledi da će od 21. juna, kako očekuje i predsednica Kriznog štaba, premijerka Ana Brnabić, biti dozvoljena i veća okupljanja – svadbe, koncerti, mature…

Već smo na ispod pet odsto pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih, a za poslednja 24 sata 376 od 9.298 proveravanih uzoraka bilo je pozitivno. Od posledica kovida preminulo je 11 osoba, a na respiratorima je 68 pacijenata.

Iako je epidemiološka situacija sve povoljnija lekari i dalje insistiraju na oprezu i ličnim merama zaštite, a pre svega na povećanom obimu vakcinacije, naročito među mladima. Krizni štab bi već ove nedelje mogao da dozvoli da ugostitelji rade do ponoći, a započeće i formulisanje pravila koja bi mogla da važe za veća okupljanja od 21. juna. Svi koji se pripremaju za dugo odlagana slavlja trebalo bi, ipak, da vode računa da ona po broju zvanica neće moći da budu masovna kao pre korone. Očekuje se da će Krizni štab najverovatnije postaviti limit da na takvim događajima može da se okupi do 100 osoba, umesto sadašnjih pet.

Lekari su, ipak, obazrivi pa mnogi misle da ni sa ovakvim padom broja novoinficiranih ne bi trebalo značajnije popuštati mere. Doktor Radmilo Janković, pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu, takođe, smatra da potpuno popuštanje mera za suzbijanje virusa korona nije dopustivo, posebno za neka masovna okupljanja, jer se imunitet ne postiže sa 50 odsto imunizovanih.

Cilj jakog imunološkog bedema je 90 do 95 odsto vakcinisanih i tek tada možemo biti sigurni da će biti samo pojedinačnih slučajeva infekcije – rekao je Janković.

Čini se da je situacija bolja nego što je bila ranije. Juče je u KC u Nišu bio samo jedan prijem, a imamo ispod 40 pacijenata. Mislim da nakon marta prošle godine nismo imali tako mali broj pacijenata, intenzivne nege su nam prazne, sem one u Kruševcu. Ali, virus će se vratiti u narednom periodu.