KORONA HARA SRBIJOM: Skok broja zaraženih, sve više osoba na respiratorima

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji registrovan kod još 344 osobe. Od posledica zaraze preminulo je još 13 ljudi.

Pixabay

Što se tiče policijskog časa i nekih mera ograničenja slobode kretanja, nismo njih sada razmatrali niti mislimo da je to potrebno, poručuje Darija Kisić Tepavčević.

– Rekli smo kada i zašto smo uveli takvu vrstu mera, na početku ove pandemije kada je to imalo svoj cilj – da zaštiti najstariju populaciju naših sugrađana. U međuvremenu nismo stajali skrštenih ruku itekako smo ojačali naš zdravstveni sistem, nabavili respiratore, nabavili testove, izgradili privremene bolnice – rekla je Kisić Tepavčevićeva.

– Nažalost, izgleda da ćemo dugo da se borimo sa ovim virusom svi kao svet i svi moramo da shvatimo svoju pojedinačnu ulogu i samo tako možemo da pobedimo ovaj virus – dodala je Kisić Tepavčevićeva.

– Najljubaznije molim sve građane Srbije da je krajnje vreme da uzmemo stvar u svoje ruke, da ispoštujemo mere koje su neophodne i izađemo iz ovoga – poručuje Lončar.

Apelovao je na ljude da na idu u masu, da ne budu sa više ljudi posebno u zatvorenom prostoru, da nose maske i drže distancu.

Među obolelima najviše osoba starosne dobi od 30 do 50 godina

Kada je reč o starosnoj dobi pacijenata, Lončar kaže da su to sada u proseku mlađe osobe nego što je bilo u prvom piku.

– Njihovo lečenje traje duže i klinička slika im je ozbiljnija – dodao je Lončar.

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović kaže da je među obolelima najviše osoba starosne dobi od 30 do 50 godina.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević je rekla da obolevaju najviše oni koji su najmanje primenjivali preventivne mere i oni koji su bili najizloženiji virusu.loading...