KORONA HIBRID UPLAŠIO NAUČNIKE: Ova mutacija virusa mogla bi da upropasti SVE

Reč je o varijanti B.1.429 korona virusa koji je otporan na postojeća antitela onih koji su već preboleli koronu.

Pixabay

Dva soja korona virusa spojili su svoje genome u visoko mutiranu hibridnu verziju virusa.

Slučaj “rekombinacije” otkriven je u uzorku virusa u Kaliforniji, a njegovo otkriće upozorava da bismo možda mogli da uđemo i u novu fazu pandemije.

Kako piše New Scientist novi hibrid virusa rezultat je rekombinacije visoko prenosive varijante otkrivene u Velikoj Britaniji i soja otkrivenog u Kaliforniji za koji se pretpostavlja da je odgovorna za nedavni veliki talas zaraze u Los Anđelesu.

Reč je o varijanti B.1.429 korona virusa koji je otporan na postojeća antitela onih koji su već preboleli koronu. Uz britanski, južnoafrički i brazilski, kalifornijski soj je još jedna mutacija koja već neko vreme cirkuliše.

Još uvek je manji broj zaraženih kalifornijskim sojem, ali čini se da je ova varijanta zaraznija od izvorne, što ne znači da je reč o težem obliku kliničke slike. Ono što zasad znamo o britanskom soju uliva nadu da većina vakcina pruža zaštitu i protiv novih sojeva tako da se nadamo da će tako biti i u slučaju ovog kalifornijskog – ocenila je doktorka Džasmin Plamer iz Medicinskog centra Kedars-Sinaj u Los Anđelesu.

Rekombinciju britanskog i kalifornijskog soja otkrila je doktorka Beti Korber iz Nacionalne laboratorije Los Alamos u Novom Meksiku. Ona je još pre dve nedelje nagovestila da je u bazi američkih virusnih genoma uočila prilično jasne dokaze o tome.

Ako se potvrdi njeno otkriće, ovo će biti prvi “rekombinant” otkriven u ovoj pandemiji. U decembru i januaru dve istraživačke grupe su izvestile da nisu pronašle empirijske dokaze o rekombinaciji virusa, iako se to već dugo očekivalo, jer je to uobičajeno kod korona virusa.

Za razliku od redovne mutacije, gde se promene akumuliraju jedna po jedna, rekombinacija može da okupi više mutacija u jednom potezu.

Riječki imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača objasnio je kako se rekombinacija događa u stanjima kada dva različita virusa pripadnika iste porodice, na primer korona virusa ili virus gripa, zaraze istu ćeliju i potom mehanizmom replikacijskog ciklusa međusobno pomešaju proizvode svojih genetskih uputstava stvarajući novi virusni entitet koji predstavlja kombinaciju ova prethodna dva virusa.

Time nastaju virusi novih karakteristika u smislu mogućnosti infekcije ćelija, replikacije, mogućnosti širenja u populaciji, virulentnosti i patogenosti.

Protiv takvih novih oblika virusa praktično niko u populaciji nema stvoren imunitet pa se lako šire zbog čega mogu da uzrokuju nove pandemije. Stvaranja novih rekombinantnih oblika virusa i posledičnih pandemija bilo je već u prošlosti, a najpoznatija je pandemija španskog gripa.

Korber je uočila samo jedan rekombinantni genom među hiljadama sekvenci i nije zasad jasno da li se prenosi sa osobe na osobu ili je to bilo samo jednokratno.

Dr Sergej Pond sa Univerziteta Temple u Pensilvaniji, koji se bavi rekombinatima i upoređuje hiljade genoma prenetih u baze podataka, napominje kako još uvek nema dokaza o široko rasprostranjenoj rekombinaciji, ali takođe podseća na činjenicu kako se svi “korona virusi rekombinuju, pa je pitanje kada će se to dogoditi, a ne da li će se to dogoditi“.