KORONA I DALJE U OPADANJU: Novozaraženih ispod 3 hiljade, a evo koliko je lica preminulo

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u školske klupe danas su se vratili osnovci od petog razreda i srednjoškolci.

Pixabay

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 2.604 osobe od 12.482 testirane. Od posledica zaraze preminulo je još 35. osoba. Beba stara devet dana, zaražena koronavirusom, nažalost je preminula na klinici u Tiršovoj.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 498 ljudi

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 239 korisnika i 259 zaposlenih.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u školske klupe danas su se vratili osnovci od petog razreda i srednjoškolci.

Povratak đaka u školske klupe je pokazatelj da se epidemijska situacija popravlja. Važno je da nismo izgubili nijednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je za RTS da to što u bolnicama viđamo više dece pozitivne na koronavirus treba da nas zabrine.

Dva su objašnjenja za to, jedan je da virus mutira, a drugo da što je više zaraženih, virus nađe put do onih koji ne mogu da se izbore, iako ih je u populaciji dece malo”, objasnio je Janković.

Beba stara devet dana, zaražena koronavirusom, koja je u veoma teškom stanju prebačena iz Kliničkog centra Kragujevac u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu, nažalost je preminula, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

U Srbiju je stigao novi kontingent “Fajzerovih” vakcina. Kako je juče i najavio predsednik Srbije, danas je u Institut “Torlak” stiglo još 211.770 doza “Fajzer-Biontek” vakcine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom, sa kojim je razgovarao o tome šta je Srbija uradila na planu borbe protiv koronavirusa tokom proteklih godinu dana. Kluge je obišao vakcinacioni punkt na beogradskom Sajmu i tom prilikom ocenio da je proces vakcinacije u Srbiji impresivan.

Grčka je danas otvorila granicu za građane Srbije, a do sredine maja ulaz u tu zemlju samo preko Bugarske.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić rekao je za RTS da će od 14. maja biti moguće putovati u Grčku i sa negativnim brzim antigenskim testom, što će smanjiti troškove.