KORONA I SRBIJA: Broj novoobolelih i dalje preko 7000 u danu, KRIZNI ŠTAB PREDLAŽE NOVE MERE

Prema poslednjem preseku, od testiranih 22.316 uzoraka, pozitivnih na koronavirus je 7.804.

Pixabay.com

U vrhu liste po broju obolelih i dalje su, uz Beograd, i Novi Sad, Kragujevac, Niš, Kraljevo, Pančevo, Valjevo. Za 24 sata preminula su 54 pacijenta, pa se ukupan broj osoba koje su izgubile bitku sa kovidom-19 popeo na 2.116.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da “korona brojevi” ne padaju, ali da zdravstvenu negu i zaštitu uspevamo da držimo pod kontrolom, koliko je to moguće.

Lekari iz crvene zone ukazuju na nepredvidivost kovida-19 čija ozbiljna komplikacija može da bude i arterijska tromboza koja ugrožava život obolelih.

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za petak, a jedna od mera koje se razmatraju za suzbijanje koronavirusa je uvođenje obaveznog pi-si-ar testa za one koji dolaze u Srbiju uoči predstojećih praznika, najavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Veći deo kovid bolnice u Batajnici je otvoren, rekao je za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dodajući da je u toj bolnici hospitalizovano više od 400 pacijenata.

Kada je reč o vakcinaciji, epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da su u Srbiji urađene sve potrebne pripreme i spremni su kapaciteti. Kada stigne vakcina o tome će se, kaže, opet raspravljati u Kriznom štabu za suzbijanje epidemije.

Predsednik ističe da će se država potruditi da vakcinu dobije dan ili dva nakon što je dobiju članice EU.