KORONA IZVEŠTAJ: Blagi pad broja novozaraženih, 14 lica preminulo, lekari apeluju – NEMA OPUŠTANJA

Epidemijska situacija je teška, brojevi su visoki, na snazi su strože mere tokom vikenda.

Pixabay.com/Kolaž

Prema poslednjim podacima, koronavirus je potvrđen kod još 2.809 građana Srbije, a testirano je 10.368 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je još 14 osoba.

Poštovanje mera se ne sme zaboraviti bez obzira na značaj vakcinacije, poručuju lekari.

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju kaže za RTS da kao kliničar ne može da kaže da li smo na kraju trećeg ili početku četvrtog talasa, ali da može da kaže da smo u velikom problemu.

Navodi da se ubrzano puni KC Niš, i da se dešavalo da po dva, tri člana iz jedne porodice premine.

Janković je istakao da brojke ne padaju, da dolaze na lečenje cele porodice, da je to sve eskaliralo i ide nezaustavljivo ka komplikaciji.

U Srbiju večeras stiže još 100.000 ruskih vakcina “sputnjik”. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekaće u 22.45 na aerodromu “Nikola Tesla” kontingent ruskih vakcina protiv koronavirusa “sputnjik”.

U Srbiji su, prema najnovijim podacima Vlade, izvršene 1.433.055 vakcinacije protiv kovida, a obe doze vakcine primilo je 511.807 građana.

U svetu je Srbija na šestom mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD.

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana epidemiološka situacija u zemlji, biće održana sutra u 15 sati.

Na toj sednici bi trebalo da budu razmatrani efekti odluka Kriznog štaba od petka, po kojoj za vikend ugostitelji i tržni centri rade do 14 sati.