KORONA IZVEŠTAJ: Blagi pad broja novozaraženih, ali “struka” traži NOVE MERE

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.265 osoba, od kojih je pozitivno 976 dok je, nažalost, 26 osoba preminulo.

Pixabay.com

Na respiratorima je 99 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 12.869 testiranih, njih 1.098 je bilo pozitivno, dok su nažalost 24 osobe preminule. Na respiratorima je bilo 102 pacijenta.

Branislav Tiodorović je, govoreći u Dnevniku RTS-a, rekao da dosadašnja naučna saznanja o omikron soju govore da je to, po simptomatologiji i posledicama, ipak blaži soj.

“To ne treba da zavara jer i on može dati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom ili hroničnim bolestima. Možemo očekivati da će biti problem za kliničare zbog diferenciranja dijagnoze, jer može imati tempterature ali i ne, i da liči na prehladu. Imaćemo veliki broj zaraženih, kao u Britaniji i SAD, gde dominira u tri-četrvrtine broja novozaraženih. U kratkom period ćemo imati veliki udar na hospitale”, naveo je epidemiolog.

Za utorak je najavljena sednica Kriznog štaba, a Tiodorović, koji je član štaba, kaže da je struka jedinstvenog stava da se moraju primeniti restriktivnije mere i da kovid propusnice traju 24 sata.

“Međutim, budimo realni, u ekonomskom i političkom ambijentu u kom se nalazimo i sa tim kako se ponašamo, u smislu sa tim javnim nastupima, da li je ispravno primenjivati restriktivne mere samo prema ugostiteljskim objektima. I da li smo svesni da smo deo Evrope, opkoljeni smo sa svih strana ovim virusom. Sigurno smo ovaj virus imali i ranije od dijagnostike”, smatra epidemiolog.