KORONA NA KOLENIMA: U Pčinjskom okrugu JEDAN ZARAŽENI – evo gde ih nema, a gde ih je NAJVIŠE

Upozoravaju da su i dalje potrebni oprez i pridržavanje svih mera.

Beoinfo

Od početka pandemije u Srbiji je registrovan ukupno 715.841 slučaj zaraze koronavirusom. Od posledica kovida 19 preminule su 7.004 osobe, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Testirano je 4.343.775 osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 341 pacijent, od kojih je 21 na respiratoru.

U Pčinjskom okrugu jedna osoba pozitivna na kovid

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 207 uzoraka iz Pčinjskog okruga, jedan je pozitivan na kovid 19. Novooboleli pacijent je iz Bujanovca.

U ostalim opštinama Pčinjskog okruga nije bilo novih slučajeva zaražavanja koronavirusom.

U kovid ambulanti ATD Vranje u poslednja 24 časa obavljeno je 59 pregleda, od čega 32 prva. Uzorkovana je krv kod 34 pacijenta i sačinjeno 10 rendgena pluća. Urađena su dva pi-si-ar testa i 35 antigenskih testova, nije bilo pozitivnih na koronavirus.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su četiri pacijenta. Svi su pozitivni na koronavirus i imaju bronhopneumoniju. Na kiseoniku su tri bolesnika. Otpusta i prijema nije bilo.

U kruševačkoj bolnici nema kovid pacijenata, povratak u normalni režim

U Kruševcu je prvu dozu vakcine primilo 45,3 odsto punoletnih građana, a revakcinisano je 42,4 odsto, što je najbolji odziv u Rasinskom okrugu.

U poslednja 24sata  infekcija je potvrđena kod jednog pacijenta iz Kruševca, a smanjen broj pregleda u kovid ambulanti, tridesetak dnevno.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu nema pacijenata, nema ih ni poslednjih nedelju dana, bolnica se vraća u normalni režim rada, što je važno za hronične bolesnike.

Među njima su i onkološki pacijenti koji su sa radošću dočekali informaciju da se normalnom režimu rada vraća i onkološko savetovalište “Narcis”.

Jelena Čukarić, psiholog Savetovališta kaže da mogu da se jave onkološki pacijenti i članovi njihovih porodica.

“Dosta ljudi se javljalo za pomoć da se infomrmišemo za preglede, rad smo proširili ne samo na onkološke pacijente“, kaže Čukarić.

Savetovalište postoji dve godine. Za pomoć se obratilo 1.100 korisnika.

Epidemiološka situacija u Srbiji je sve bolja. Pada broj novozaraženih i preminulih od posledica kovida 19. Na smanjenje broja zaraženih utiče imunizacija.

Vakcinacija se sprovodi na više od 220 punktova širom zemlje, a stručnjaci pozivaju građane koji se nisu vakcinisali da to učine.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je registrovano 88 novih slučajeva koronavirusa, među 7.992 testirana uzorka. Od posledica kovida 19 preminule su još tri osobe.

Najviše zaraženih u Beogradu i Smederevu.

Na bolničkom lečenju nalazi se 341 pacijent, od kojih je 21 na respiratoru.