KORONA NE JENJAVA: Dve trudnice u teškom stanju i novo žarište u staračkom domu

Čak šest pacijenata je tokom jučerašnjeg dana, od ukupno 11, preminulo u niškom kliničkom centru. U toj zdravstvenoj ustanovi prema jučerašnjim podacima 16 pacijenata je na repiratoru, među njima i dve trudnice. Novo žarište u ustanovama socijalne zaštite je i privatni dom za stare u Gadžinom Hanu, a 16 korisnika doma je hospitalizovano u bolnici u Nišu.

Pixabay.com/Kolaž

Šef Trijažnog tima Kliničkog centra Niš dr Nikola Milenković kaže za RTS da su dve trudnice koje su na respiratorima u teškom opštem stanju.

Pod stalnim su nadzorom naših lekara, anesteziologa i uz konsultacije sa ginekolozima nadamo se najboljem ishodu”, kaže Milenković.

Dodao je da treća trudnica nije na respiratoru, ima težu kliničku sliku, ali je za sada stabilno.

Ukazao je da su tokom vikenda primili 16 korisnika staračkog doma u Gadžinom Hanu čiji je pi-si-ar nalaz bio pozitivan.

Oni su svi sa lakšom kliničkom slikom i primljeni su kod nas zbog praćenja njihovog daljeg stanja i za sada su u dobrom zdravstvenom stanju“, naglasio je Milenković.

Istakao je da je epidemiološka situacija u Kliničkom centru u Nišu stabilna.

Ono što predstavlja našu prednost u odnosu na prvi talas jeste to ogromno iskustvo koje imamo iz tog talasa, tako da u ovom naletu mi smo predvideli apsolutno sve mogućnosti”, rekao je Milenković.

“Nije dobro da pokrivamo veliku teritoriju odakle nam gravitiraju pacijenti i da je njihova klinička slika u ovom talasu teža, odnosno da mi kao klinički centar primamo samo one teže pacijente“, dodao je Milenković.

Takođe, ističe, nije dobro što je sve veći broj mladih koji su zbrinuti u Kliničkom centru Niš.

Trenutno ima mesta, na zadovoljavajućem nivou smo što se tiče broja slobodnih bolničkih postelja i u mogućnosti smo da primimo i zbrinemo sve pacijente koji gravitiraju ka nama“, zaključio je Milenković.loading...